Hopp til innhold
Urix forklarer

Tyrkias statsminister går av etter rykter om splid

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu går av som statsminister etter rykter om splid med Erdogan. Og nok en gang styrkes Erdogan.

TURKEY-POLITICS/
Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Tyrkias statsminister erklærte sin avgang som den politikeren har er kjent for å være: stillfaren, uten mye dramatikk. Men meldingen fra Ahmet Davutoglu i dag røper likevel en stor turbulens i tyrkisk politikk.

– Jeg har besluttet at det av hensyn til partiet vil være det beste at partilederen byttes ut. Jeg stiller derfor ikke opp til gjenvalg som partileder, sa Davutoglu fra talerstolen på en pressekonferanse i hovedstaden Ankara i ettermiddag.

Han bekreftet dermed ryktene i tyrkiske medier det siste døgnet om at Tyrkias statsminister kom til å trekke seg.

Økende konflikt

Davutoglus avgang blir sett i sammenheng med en økende konflikt mellom statsministeren og presidenten.

Det har lenge gått rykter om en mulig splittelse mellom Davutoglu og president Recept Tayyip Erdogan. Den har ikke vært høylytt eller åpen – slikt er ikke den akademisk anlagte Davutoglus stil – men skal ha foregått i kulissene en stund.

Tidligere ble de to regnet som nære allierte: Davutoglu ble håndplukket av Erdogan til å bli statsminister i august 2014, etter at Erdogan selv ble president. Da Erdogan var statsminister, var Davutoglu hans utenriksminister.

I det siste skal de to imidlertid ha vært uenige i flere sentrale politiske saker. Davutoglu har blant annet ønsket at fredsprosessen mellom myndighetene og PKK skal gjenopptas, mens Erdogan har trappet opp militæroffensiven mot gruppen.

TURKEY-POLITICS/

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu hilser parlamentet før et møte tirsdag.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Kanskje dreier den mest uoverkommelige uenigheten seg om Erdogans planer om å endre grunnloven. Presidenten ønsker å innføre et sterkt presidentsystem i Tyrkia.

Mens Erdogan argumenterer at det vil gjøre styresettet mer effektivt, mener hans motstandere at presidenten ønsker å sentrere mest mulig makt i sine egne hender. Davutoglu skal ha vært kritisk til ideen om en sterkere president.

Møttes onsdag

Nylig er Davutoglu blitt svekket. Han ble fratatt makten til å utnevne provinsledere for AKP-partiet, noe som skal ha ført til at konflikten mellom de to lederskikkelsene tilspisset seg. Davutoglu møtte Erdogan i presidentpalasset onsdag kveld, og siden har ryktene om hans snarlige avgang gått.

I sin tale i Ankara i dag forsøkte Davutoglu å underdrive dramatikken. Han sa at han kom til å fortsette å jobbe for partiet, og at han verdsatte vennskapet med Erdogan. Han ønsket sin etterfølger velkommen.

Men blant Erdogans motstandere blir dagens hendelser regnet som en ytterligere styrking av en president som blir stadig mer autoritær. For dem var meldingen presidenten sendte i dag klinkende klar: Erdogan understreket igjen at han er landets desidert mektigste person. Og at den som viser for mye uavhengighet, raskt ryker ut.

Formelt vil Davutoglu bli sittende til 22. mai. Da skal regjeringspartiet AKP holde en ekstraordinær partikongress, der de velger en ny leder.

Blant navnene som nevnes i tyrkiske medier som Davutoglus mulige arvtaker, er flere som regnes som svært lojale til Erdogan, og som ikke ventes å gi presidenten mye motstand i tiden fremover.

SISTE NYTT

Siste nytt