Tyrkia: Trump lovet å stanse væpning av syriske kurdere

President Donald Trump har lovet at USA ikke kommet til å sende mer våpen til kurdiske militser i Syria, ifølge Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Presidentene Hassan Rouhani, Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan under tppmøte i Sotchi

ENIGE: Presidentene Hassan Rouhani (Iran), Vladimir Putin (Russland) og Recep Tayyip Erdogan (Tyrkia) under Sotsji-møtet om Syria onsdag.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Mevlut Cavusoglu

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier Trump kom med innrømmelser som er viktige for Tyrkia under en telefonsamtale med Erdogan fredag.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Cavusoglu møtte pressen i Tyrkia kort tid etter at president Recep Tayyip Erdogan snakket med Trump på telefon fredag.

USA er alliert med den mektige syriske kurdermilitsen YPG i krigen mot IS i Syria. Nato-allierte Tyrkia har stemplet YPG som en terrorgruppe.

– Fiende av Tyrkia

I fjor fikk USA refs av Tyrkia etter at amerikanske spesialsoldater har blitt avbildet med merkene til den kurdiske YPG-militsen på uniformene sine i Nord-Syria.

USAs støtte til de kurdiske YPG-opprørerne har vært tema på møte mellom Erdogan og Trump tidligere. Tyrkia anser YPG-militsen for å være en fiende av Tyrkia.

Tyrkia oppfatter YPG, den dominerende gruppa i De syriske demokratiske styrkene (SDF), som en forlenget arm av PKK-geriljaen i Tyrkia. PKK står på flere lands terrorliste.

Våpenhjelp

For Tyrkias Nato-allierte derimot, er den kurdisk-syriske militsen en viktig partner i kampen mot IS. Tyrkia har tatt det ille opp at Trump hittil har videreført linja fra Hillary Clinton som ga militsen amerikansk våpenhjelp.

Erdogan deltok denne uka på et toppmøte om Syria i russiske Sotsji sammen med Vladimir Putin og Irans president Hassan Rouhani. Syria og Iran er nære allierte av det syriske regimet, mens Tyrkia har støttet opposisjonelle og opprørsgrupper siden 2011.

– Produktiv samtale

Erdogan beskriver på Twitter telefonsamtalen med Trump som «produktiv»:

Laster Twitter-innhold

President Erdogan på Twitter: «I dag hadde jeg en produktiv telefonsamtale med USAs president Donald Trump».

Før samtalen med Erdogan lovet Trump på Twitter at han skulle rydde opp i «rotet i Midtøsten»:

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt