Tyrkia: Sikkerhetssjefer sparket

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, la i dag ned en krans ved togstasjonen i Ankara der 97 mennesker ble drept i terrorangrepet i helga. Samtidig har innenriksdepartementet suspendert tre sjefer innen sikkerhetstjenesten.

Turkey Finland Blasts Sauli Niinisto, Recep Tayyip Erdogan, Jenni Haukio

Tyrkias presiden, Recep Tayyip Erdogan og Finlands President Sauli Niinisto la ned krans og blomster ved åstedet for terrorangrepet i Ankara sist lørdag.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Erdogan har blitt kritisert for ikke å gjøre nok for å forhindre angrepene mot fredsmarsjen lørdag som var arrangert av fredsaktivister, fagbevegelsen og partier på venstresida og som var det blodigste angrepet på tyrkisk jord..

Les mer: Her danser Göksel for fred sekunder før det smeller

Det kurdiskvennlige venstrepartiet HDP mener de var målet for de to bombene. Partiet hevder at Tyrkias «mafiastat» står bak og at sikkerhetstjenesten må ha kjent til planene om angrepet på forhånd.

Det blir blankt avvist av myndighetene som sier ekstremistgruppa IS stod bak angrepet.

Les mer: Mistenker IS for terrorangrepet i Ankara

Men Erdogan innrømmet i går at sikkerheten kan ha vært mangelfull under demonstrasjonen. Og i dag sier innenriksdepartementet at de har suspendert tre sjefer innenfor politi-, etterretnings- og sikkerhetstjenesten.

Myndighetene sier ikke hvorvidt tjenestemennene vil få vende tilbake til stillingene sine etter etterforskningen.

Splittet land

Angrepet fant sted tre uker før valget på ny nasjonalforsamling og venstrepartiet HDP vurderer å avlyse alle sine valgarrangementer fram mot valgdagen 1. november. Den politiske splittelsen og volden i landet har økt de siste månedene.

I juli ble 32 mennesker hovedsakelig unge kurdere drept i et angrep mot et kultursenter i den tyrkiske grensebyen Suruc. Ungdommene var samlet for å frakte humanitær bistand over grensen til tvillingbyen Kobani i Syria, da en selvmordsbomber slo til. Også da ble IS anklaget for å stå bak. Og også den gang rettet sinnet seg mot regjeringen og president Recep Tayyip Erdogan som mange anklaget for å være direkte eller indirekte ansvarlig. Regjeringen benektet anklagene.

Valg

Venstrepartiet HDP gjorde et brakvalg i valget på nasjonalforsamling i Tyrkia i juni da partiet passerte sperregrensen på 10 prosent og i praksis saboterte regjeringspartiet AKPs mangeårige flertall.

President Recep Tayyip Erdogans gamle parti ble størst, men klarte ikke å danne noen koalisjonsregjering, og dermed ble det utlyst nyvalg. HDP, er hovedutfordreren til presidenten Erdogan ved valget 1. november.

President Erdogan sier den som stod bak angrepet i Ankara i helga, ønsker å «skape splittelse» i Tyrkia.

Les mer: Tyrkias tragiske tid

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt