Tyrkia: Sex med 12-åringer kan bli lovlig

– Det hører ingen steder hjemme at den moderne staten Tyrkia i 2016 innfører en lov hvor man legitimerer seksuelle overgrep overfor barn, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

Tyrkisk flagg

FRYKTER OVERGREP: Menneskerettighetsorganisasjoner i Tyrkia frykter flere barn vil bli utsatt for seksuelle overgrep og voldtekter som følge av en ny lov.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

RETTELSE: NRK og en rekke andre medier i inn- og utland meldte i august 2016 at Tyrkia ville endre den seksuelle lavalderen til 12 år.

Innholdet i denne artikkelen, som er gjengitt under i sin helhet, viste seg dermed å være feil.

Les rettelsen og mer om saken her: Eksperter: Derfor trodde «hele verden» at Tyrkia ville tillate sex med 12-åringer

Den tyrkiske forfatningsdomstolen har fjernet bestemmelsen om at seksuelle handlinger mot barn under 15 år skal straffes, skriver den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News.

En lokal domstol i Tyrkia klaget til forfatningsdomstolen om at den nåværende loven behandler en 14-åring likt med en fireåring i saker som gjelder seksuelle overgrep. Klagerne vant fram og dermed kan det bli lovlig å ha sex med barn ned til tolvårsalderen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia.

Den nye loven vekker avsky blant menneskerettighets- og kvinneorganisasjoner i Tyrkia og internasjonalt:

– Det er helt uhørt! Dersom barn utsettes for seksuelle overgrep og voldtekt, kan dette brukes til å tvinge jentebarn til å gifte seg med langt eldre menn og menn de slettes ikke ønsker å ha noe forhold til, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

Barnebruder

I Tyrkia er barnebruder en utbredt praksis og over 3 millioner jenter har blitt giftet bort som barn, ifølge tyrkiske organisasjoner.

Mange frykter at den nye loven vil forverre situasjonen ytterligere og føre til flere seksuelle overgrep og voldtekter av barn, og flere barnebruder:

– Jurister som er fjernt fra folk flest i sine elfenbenstårn, burde oppsøke rettssalene for å høre hva barn forteller om overgrep, sier Sabit Aktaş i Senter for barns rettigheter i hovedstaden Ankara.

De frykter også at barneovergripere kan gå fritt omkring uten å bli straffeforfulgt.

Knapt flertall

Det var i juli at Tyrkias forfatningsdomstol med knapt flertall vedtok å fjerne artikkelen i straffeloven som kriminaliserer sex med barn under 15 år. Saken har ikke fått oppmerksomhet før nå på grunn av det politiske kaoset i landet etter kuppforsøket.

Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge har jobbet med Tyrkia i mange år og mener det ikke er tilfeldig at en slik lov kan bli innført nå:

TURKEY-UNREST-POLITICS-ERDOGAN

MER MAKT: Kritikere mener president Recep Tayyip Erdogan tar Tyrkia i en mer autoritær retning.

Foto: KAYHAN OZER / Afp

– Det er ingen tvil om at utviklingen i Tyrkia går i en stadig mer autoritativ retning med tanke på hvordan president Erdogan og hans regjering utøver sin makt. Det går i en retning som er stadig mindre sekulær og hvor Erdogans muslimske AKP-parti, bruker sin innflytelse til å innføre en tenkning og praksis man ikke tidligere har sett i Tyrkia, sier Ekeløve-Slydal.

Vurderer klage

Hun mener den nye loven bryter med internasjonale menneskerettighetsforpliktelser som Tyrkia har underskrevet og oppfordrer både norske og europeiske myndigheter til å protestere. Tyrkiske kvinneorganisasjoner vurderer å bringe saken inn for den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, siden Tyrkia er medlem av Europarådet.

Les mer: Utrenskningen fortsetter i Tyrkia – stenger TV-stasjoner og aviser

Les mer: Jagland bekymret for manglende støtte til Tyrkia

SISTE NYTT

Siste nytt