Normal

Tyrkia: – Uakseptabelt at USA-soldater går med YPG-uniformer

USA får refs av Tyrkia etter at amerikanske spesialsoldater har blitt avbildet med merkene til den kurdiske YPG-militsen på uniformene sine i Nord-Syria.

Amerikanske spesialstyrker får refs for YPG-uniformer

YPG-MERKER: Denne uken dukket det opp bilder fra amerikanske soldater på bakken i Nord-Syria. Bildene viste at soldatene hadde utstyrt uniformene sine med YPG-merker, selv om det var liten tvil om hvilket land de kom fra.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp/NTB Scanpix

Over 200 amerikanske soldater kjemper sammen med den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria. Denne uken dukket det opp bilder av rundt 20 av disse soldatene i landsbyen Fatisah.

Bildene fra nyhetsbyrået AFP viste at soldatene hadde utstyrt uniformene sine med YPG-merker. Disse bildene har satt sinnene i kok i Tyrkia, melder avisen Hurriyet.

– Det er helt uakseptabelt at amerikanske soldater går med merkene til en terrororganisasjon, sier landets utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu, som har uttrykt sin reaksjon overfor amerikanske myndigheter.

Tyrkia ser på YPG som PKK-geriljaens forlengede arm i Syria. Begge er på landets liste over terrororganisasjoner.' Både USA og NATO mener YPG er en viktig alliert i kampen mot Den islamske stat (IS).

En video fra en kurdisk fjernsynskanal viste fredag amerikanske spesialsoldater som går med jakkemerkene til den kurdiske YPG-militsen i Syria.

SYRIA: Også en video fra en kurdisk fjernsynskanal viser at amerikanske spesialsoldater går med jakkemerkene til den kurdiske YPG-militsen.

– Dobbeltmoralsk av USA

USA beklager likevel det som har skjedd. Nå har amerikanske spesialsoldater fått ordre om å plukke YPG-merkene av uniformene sine, opplyser Pentagon-talsmannen Steve Warren.

– Det er ikke tillatt og upassende å bruke slike YPG-merker på uniformen, og dette er nå grepet fatt i. Dette har vi også orientert våre militære partnere og allierte i regionen om, sier Warren.

– Vi råder dem til å ikle seg emblemet til IS eller Al-Nusra-fronten når de drar til andre deler av Syria, og Boko Harams jakkemerke når de drar til Afrika, sier Warren videre sarkastisk.

Çavuşoğlu sier på sin side at det er «dobbeltmoralsk om USA ikke anser YPG-militsen som en terrorgruppe – på samme måte som IS, Al-Nusra-fronten, og Boko Haram.

Cavusoglu

UAKSEPTABELT: Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu sier at det er uakseptabelt at amerikanske soldater går med YPG-uniformer.

Foto: POOL / Reuters/NTB Scanpix

Bomber

Den USA-ledede alliansen innledet en storoffensiv mot IS i Nord-Syria for tre dager siden og har siden utført minst 150 luftangrep, opplyser den syriske eksilgruppen SOHR. Det skriver NTB.

Bombene er del av en større bakkeoffensiv mot områdene rundt IS-bastionen Raqqa.

Koalisjonens luftstøtte til opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), der YPG-militsen er sentrale, kommer i tillegg til amerikanske spesialstyrker på bakken i Nord-Syria.

Pentagon fastholder at amerikanske spesialsoldater ikke er utplassert ved frontlinjene. Men SDF-krigere som AFP har snakket med i området, forteller at amerikanerne deltar i bakkeoffensiven sammen med SDF.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt