Tyrkia vil samarbeide med USA i Syria

Tyrkia vil slå seg sammen med USA for å bekjempe IS i Syria forutsatt at kurdiske grupper holdes utenfor.

Raqqa 27. mai

RAQQA: Çavuşoğlu mener at den nye fronten vil kunne lede til IS-høyborgen Raqqa. Dette bildet ble tatt i den nordlige delen av Raqqa-provinsen 27. mai, og viser amerikanske spesialsoldater sammen med krigere fra Syriske demokratiske styrker (SDF).

Foto: RODI SAID / Reuters/NTB Scanpiix

Den kurdiske YPG-militsen i Syria er en av USAs nærmeste allierte på bakken i Syria, samtidig som den er svartelistet og anklaget for terrorisme i Tyrkia.

– Saken vi diskuterer med amerikanerne, er en stenging av Manbij-lommen så snart som mulig og etableringen av en ny front. Vi sier at det er greit med en ny front, men ikke sammen med PYD, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu.

PYD er YPGs politiske fløy, mens Manbij-lommen er en referanse til grenseovergangen som den ytterliggående islamistgruppa IS bruker for å smugle krigere ut og inn av Syria.

– Farlig prosess for syrisk fremtid

Çavuşoğlu mener at den nye fronten raskt vil kunne lede til IS-høyborgen Raqqa lenger sør. Han beklager samtidig at Russland og USA har alliert seg med det han kaller en terrororganisasjon.

Den tyrkiske utenriksministeren mener også at «USAs samarbeid med PYD skaper en farlig prosess for fremtiden i Syria», melder avisen Milliyet.

Cavusoglu

DOBBELTMORALSK: Çavuşoğlu synes det er «dobbeltmoralsk om USA ikke anser YPG-militsen som en terrorgruppe – på samme måte som IS, Al-Nusra-fronten og Boko Haram.

Foto: POOL / Reuters/NTB Scanpix

USA fikk refs for YPG-uniformer

USAs støtte til YPG har satt sinnene i kok i Tyrkia, spesielt etter at nyhetsbyrået AFP i forrige uke publiserte flere bilder av amerikanske spesialsoldater som bar YPGs emblem på uniformene sine.

– Det er helt uakseptabelt at amerikanske soldater går med merkene til en terrororganisasjon, sa Çavuşoğlu.

Tyrkia ser på YPG som PKK-geriljaens forlengede arm i Syria. Begge er på landets liste over terrororganisasjoner.' Både USA og Nato mener YPG er en viktig alliert i kampen mot Den islamske stat (IS).

USA har likevel beklaget det som har skjedd. Nå har amerikanske soldater fått ordre om å plukke YPG-merkene av uniformene sine.

Amerikanske spesialstyrker får refs for YPG-uniformer

YPG-MERKER: USA fikk refs av Tyrkia etter at amerikanske spesialsoldater har blitt avbildet med merkene til den kurdiske YPG-militsen på uniformene sine i Nord-Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp/NTB Scanpix

– Minst 28 IS-medlemmer drept

Samtidig har det kommet meldinger om at Tyrkia har bombardert IS' stillinger nord for Aleppo. Minst 28 IS-medlemmer er drept, ifølge CNN Turk.

Angrepet fant sted søndag og var rettet mot 58 ulike IS-stillinger, melder den tyrkiske nyhetskanalen.

Tusener av sivile er på flukt under IS' offensiv mot andre opprørsgrupper nord i Syria. Offensiven har vært rettet mot byen Marea og Azaz, som ligger nær den tyrkiske grensen.

Offensiven er kommet etter at en kurdisk-arabisk allianse i forrige uke innledet en større offensiv mot IS nord for Raqqa.

Prøver å ta kontroll

KILIS: Bildet er fra den tyrkiske byen Kilis like ved den syriske grensen. Få mil unna, på syrisk side av grensen, forsøker IS å ta kontroll over byene Azaz og Marea.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt