Tyrkia vil ha støtte til bakkeoperasjon

ANKARA (NRK): Tyrkia tar til orde for en bakkeoperasjon mot ekstremistene i IS. Men tyrkerne vil ikke lede den alene.

Stoltenberg og Mevlüt Cavusoglu

Jens Stoltenberg og Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu på dagens pressekonferanse i Ankara.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Det ble klart etter at Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu hadde et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Ankara torsdag.

– Man kan ikke vente at Tyrkia skal lede en bakkeoperasjon på egen hånd, det er ikke realistisk. Vi er i samtaler, og så snart en felles beslutning er tatt, vil ikke Tyrkia nøle med å spille sin rolle, sier Cavusoglu på en pressekonferanse etter møtet.

Det er en internasjonal koalisjon med USA i spissen som gjennomfører rekken av luftangrep mot IS-mål. Men frykten vokser for at angrepene ikke er nok for å sikre at den viktige grensebyen Ayn al-Arab ikke faller i terroristenes hender.

– Vi støtter luftangrepene fra allierte land, men dette er et problem som ikke kan løses bare gjennom luftangrep. Man må se på alle muligheter, blant annet en bakkeoperasjon, sier utenriksministeren og vil også ha en flyforbudssone eller sikker sone i det urolige grenseområdet.

Utenriksministeren avviser at tyrkerne viser motvilje mot innsats. Han trekker fram den store humanitære børen landet bærer ved å ta imot hundretusenvis av mennesker på flukt fra kampene i regionen.

– Natos nest største hær

– ISIL utgjør en alvorlig trussel mot det irakiske folk, det syriske folk, regionen og Nato-land, sa Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Han sa at muligheten for å danne en internasjonal sikker sone i grenseområdet ikke har vært oppe til diskusjon i Nato.

Det er ingen enkle eller likeframme måter å løse problemene vi ser i Syria og Irak på, understreker han.

Stoltenberg hilser velkommen et tyrkisk vedtak som nå åpner for en «mer aktiv rolle for Tyrkia», men Cavusoglu avklarer ikke hva landet tenker å gjøre militært.

Tyrkia har foreløpig ikke bedt om mer Nato-støtte enn rakettene alliansen har utplassert mot den syriske grensen. De ble i utgangspunktet plassert der som følge av uroen i Syria og ikke mot IS.

Tyrkia har Natos nest største hær, understreker Stoltenberg, men sier også at landet kan være sikker på at de har forsvarsalliansen i ryggen om det blir nødvendig.

SISTE NYTT

Siste nytt