Tyrkia varsler retur av IS-fanger mandag

Tyrkiske myndigheter opplyser at europeiske IS-fanger vil bli sendt hjem, og at returene starter mandag 11. november.

Utenlandske kvinner med påstått IS-tilknytning i al-Hol-leiren i Syria

Det sitter tusenvis av utenlandske fanger med påstått IS-tilknytning i leire i nordøst-Syria. Både kurdiske styrker som driver al-Hol-leiren, og Tyrkia, ønsker å sende dem hjem.

Foto: Maya Alleruzzo / AP/NTB Scanpix

Suleyman Soylu

Innenriksminister Suleyman Soylu sier returene starter mandag.

Foto: Burhan Ozbilici / NTB Scanpix

Kilden for dette skal være innenriksminister Suleyman Soylu, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, melder Reuters.

Tyrkia har lenge kritisert sine europeiske allierte for at de nekter å hente hjem IS-krigere og deres familier, som sitter i fangenskap i Tyrkia og i al-Hol-leiren i Nord-Syria.

Advokat Nils Christian Nordhus bistår en norsk kvinne med to barn i al Hol-leiren i Syria. Han sier disse signalene fra Tyrkia gir norske myndigheter enda bedre grunnlag for å gjøre det eneste rette.

– De må hente denne familien hjem for å redde livet til en 5-åring som står i fare for å dø i al Hol. Vi er fortsatt håpefulle med hensyn til at norske myndigheter skal hente hjem familien som har det helt forferdelig i al Hol-leiren, sier Nordhus.

Advokat Nils Christian Nordhus

Nils Christian Nordhus sier at situasjonen for hans klienter i al Hol-leiren er alvorlig og kritisk.

Foto: Truls Antonsen / NRK

PST sier i en kommentar at de følger med på situasjonen i denne regionen.

– Dersom det kommer noen norske IS-fanger tilbake til Norge må de regne med å bli pågrepet og eventuelt stilt for retten. Så i et slikt perspektiv er vi klare til å motta løslatte fanger, sier spesialrådgiver Martin Berntsen i PST.

Kvinne med barn i al-Hol-leiren nordøst i Syria

En utenlandsk kvinne med barn fotografert i al-Hol-leiren i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

I Tyrkia og Syria sitter det tusenvis av fanger med IS-tilknytning, og svært mange av dem skal være fra europeiske land. Danmark er blant land som har fratatt fremmedkrigere statsborgerskapet.

Nå sier innenriksministeren at disse vil bli sendt hjem, selv om de i mellomtiden er fratatt sine statsborgerskap av hjemlandet.

Fredag fikk det første barnet reise ut av al-Hol-leiren og hjem til faren i Italia. Returen av 11 år gamle Alvin ble gjort av Røde Kors/Røde Halvmåne og i forståelse med myndighetene i Damaskus.

SISTE NYTT

Siste nytt