NRK Meny
Normal

Tyrkia stoler ikke på gransking

Tyrkias utenriksminister avviser at den israelske granskingskommisjonen av konvoiaksjonen 31. mai kan være uavhengig. Han sier den nordirske observatøren David Trimble er en kjent Israel-forsvarer.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu under frokost på Grand Hotel tirsdag. Utenriksministeren er i Norge i forbindelse med Oslo Forum.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den tidligere nordirske statsministeren og vinner av Nobels fredspris ble mandag utnevnt av Israel til å være en av to internasjonale observatører i den israelske granskingskommisjonen.

Mener FN bør ha regi

Kommisjonen skal granske noen av forholdene rundt aksjonen som endte med at ni aktivister ble drept.

– David Trimble er kjent som en framtredende forsvarer av Israel i Nord-Irland, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu på et møte med norske journalister tirsdag.

– Hvordan kan dette bli en uavhengig gransking? sa han avvisende, og gjentok kravet om en internasjonal gransking, helst i FN-regi.

– Vi venter en internasjonal kommisjon som kan granske hendelsen og bestemme hva Israel må gjøre etter det som skjedde. Det er det vi vil, sa utenriksministeren.

– Respekterer ikke folkeretten

Mandag sa Davutoglu at Tyrkia forbeholder seg retten til «revurdere» sine forbindelser med Israel, som allerede er på et lavmål. Uttalelsen ble tolket som en trussel om å bryte forbindelsene.

Åtte av de drepte aktivistene på konvoien var tyrkiske.

– Dette er ikke et problem mellom tyrkere og jøder, eller befolkningen i Israel og Tyrkia. Det er et problem som skyldes at Israels regjering ikke respekter folkeretten ved å angripe en sivil konvoi i internasjonalt farvann, tilføyde ministeren.

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu er i Norge i forbindelse med Oslo Forum.

Konferansen arrangeres for åttende gang og er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue i Genève.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt