Tyrkia stoler ikke på gransking

Tyrkias utenriksminister avviser at den israelske granskingskommisjonen av konvoiaksjonen 31. mai kan være uavhengig. Han sier den nordirske observatøren David Trimble er en kjent Israel-forsvarer.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu under frokost på Grand Hotel tirsdag. Utenriksministeren er i Norge i forbindelse med Oslo Forum.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den tidligere nordirske statsministeren og vinner av Nobels fredspris ble mandag utnevnt av Israel til å være en av to internasjonale observatører i den israelske granskingskommisjonen.

Mener FN bør ha regi

Kommisjonen skal granske noen av forholdene rundt aksjonen som endte med at ni aktivister ble drept.

– David Trimble er kjent som en framtredende forsvarer av Israel i Nord-Irland, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu på et møte med norske journalister tirsdag.

– Hvordan kan dette bli en uavhengig gransking? sa han avvisende, og gjentok kravet om en internasjonal gransking, helst i FN-regi.

– Vi venter en internasjonal kommisjon som kan granske hendelsen og bestemme hva Israel må gjøre etter det som skjedde. Det er det vi vil, sa utenriksministeren.

– Respekterer ikke folkeretten

Mandag sa Davutoglu at Tyrkia forbeholder seg retten til «revurdere» sine forbindelser med Israel, som allerede er på et lavmål. Uttalelsen ble tolket som en trussel om å bryte forbindelsene.

Åtte av de drepte aktivistene på konvoien var tyrkiske.

– Dette er ikke et problem mellom tyrkere og jøder, eller befolkningen i Israel og Tyrkia. Det er et problem som skyldes at Israels regjering ikke respekter folkeretten ved å angripe en sivil konvoi i internasjonalt farvann, tilføyde ministeren.

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu er i Norge i forbindelse med Oslo Forum.

Konferansen arrangeres for åttende gang og er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue i Genève.

SISTE NYTT

Siste nytt