Hopp til innhold

Tyrkia stenger 2341 statlige institusjoner

Tyrkias president stenger 2341 statlige institusjoner, blant annet skoler og helseinstitusjoner. Samtidig oppfordrer norske universitetsledere statsminster Erna Solberg til å ta opp situasjonen med Tyrkia.

Recep Tayyip Erdogan ved parlamentet i Ankara 22. juli

Mange støttespillere rundt president Erdogan etter innføring av unntakstilstand i Tyrkia som følge av kuppet.

Foto: STF / Ap

Over 50.000 offentlig ansatte anklages for å ha støttet kuppmakerne og har de siste dagene fått sparken eller er suspendert fra stillingene sine.

Nå har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan utstedt et dekret om at 2341 statlige institusjoner, blant annet skoler, helseinstitusjoner, fagforeninger og veldedige organisasjoner må stenge.

Mistenker orkestrering

Dekretet er det første siden unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket trådte i kraft og de innebærer også at personer kan varetektsfengsles i opptil 30 dager.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul

Demonstrasjoner mot kuppet på Taksim plassen i Istanbul

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Alle institusjonene som stenges har tilknytning til den moderate muslimske predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan mener sto bak det mislykkede kuppet, hevder en tyrkisk tjenestemann.

Får sparken

– Jeg skjønner ikke hvorfor Tyrkias vestlige venner ikke skjønner at det ikke er noe alternativ til disse tiltakene, sier Erdogan i et intervju med fransk TV.

Gülen har selv avvist anklagene.

I kjølvannet av kuppet har 37.500 offentlige ansatte fått sparken og 21.000 lærere er fratatt lisensen. Utdanningsdepartementet i Tyrkia vurderer nedleggelse av over 600 skoler.

TURKEY-POLITICS-MILLITARY-COUP

Foran Atatürk Culture Center er et tyrkisk flagg med inskripsjonen Suverenitet tilhører folket hengt opp.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Rektorene reagerer

Samtidig har lederne for de største universitetene og høyskolene i Norge gått sammen om et åpent brev til statsminister Erna Solberg og EU om situasjonen i Tyrkia.

– Den akademiske friheten er truet i Tyrkia, skriver ni sentrale rektorer ved universiteter og høgskoler i brevet.

Les hele brevet her: Les hele det åpne brevet her (pdf)

Får ikke delta

Rektorene skriver at myndighetene i Tyrkia har siden kuppforsøket ble slått ned foretatt en rekke begrensninger i den akademiske friheten i landet.

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim

Gunnar Bovim ved NTNU i Trondheim er en av rektorene som har skrevet under brevet.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det står ikke alene om den akademiske friheten i Tyrkia, men også om landets og tyrkiske akademikeres muligheter for å delta i den frie, internasjonale vitenskapelige debatt og om deltakelse i europeiske og internasjonale forskningsprosjekter, skriver de.

Tyrkia får EU-midler

Selv om Tyrkia ikke er med i EU, har landet fått tilgang til midler fra Horisont 2020, EUs store program for forskning og innovasjon som deler ut over 700 milliarder kroner frem til år 2020.

Nå mener rektorene at den tyrkiske deltakelsen i Horisont 2020 bør revurderes.

– Selv om ikke Tyrkia er medlem av EU så søker de seg mot organisasjonen, og det er verdt å merke seg at de har fått innpass i Horisont 2020. Denne deltakelsen bør virkelig vurderes nå, sier rektor på Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen.

SISTE NYTT

Siste nytt