Hopp til innhold

Tyrkia trakk seg fra Nato-øvelse i Norge i protest

Tyrkia trakk torsdag tilbake sine soldater fra en Nato-øvelse i Norge etter at en sivilist fornærmet president Recep Tayyip Erdogan og Tyrkias landsfader. Nato legger seg flat og beklager.

Tayyip Erdogan

FORNÆRMET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal selv ha gitt ordren om å trekke tilbake Tyrkias 40 soldater fra en Nato-øvelse i Norge torsdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det var en hendelse i Norge. De satte frem et slags fiendebilde som inkluderte Atatürks og mitt navn, sa Erdogen i en tale til landets regjeringsparti, AKP fredag.

Fornærmelsen fant sted under en Nato-øvelse i Norge hvor Tyrkia hadde 40 soldater utplassert. Dette var en stabsøvelse i Stavanger i Natos regi, kalt «Trident Javelin».

Nato står for all planlegging og organisering, men Norge er vertskap for øvelsen.

Forsvarsdepartementets pressevakt sier til NRK at de ikke kan kommentere saken, fordi dette er en Nato-øvelse.

Den tyrkiske presidenten ga ikke detaljer om hva som hadde skjedd, men hevdet i den TV-sendte talen at bilder av Atatürk og hans eget navn ble brukt som «mål».

Recep Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tordnet mot Nato i den TV-sendte talen foran bilder av ham selv og landsfader Mustafa Kemal Atatürk.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Vi sa at vi kom til å trekke ut troppene, selv om navnene ble fjernet. Slike ting har skjedd fra tid til annen andre steder. Dessverre, har vi slike folk blant oss også, skal Erdogan ha sagt, ifølge avisa.

– Det er ikke mulig å ha en slik allianse, la Erdogan til, ifølge Ap.

Stoltenberg: – Jeg beklager fornærmelsen

I en pressemelding fredag ettermiddag bekreftet Nato at det hadde vært en forseelse, og kom med en offisiell beklagelse:

Jens Stoltenberg

– BEKLAGER: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, bekrefter hendelsen, og sier personen som framsette fornærmelsen ikke var Nato-ansatt.

Foto: JOHN THYS / AFP

– Jeg har blitt informert om fornærmelsens om ble påført i en nylig avsluttet Nato-øvelse i Joint Warfare center i Stavanger, Norge. Jeg beklager fornærmelsen.

Hendelsene skyldtes en enkeltpersons handlinger, og gjenspeiler ikke Natos meninger, skriver Nato i en pressemelding på vegne av generalsekretær Jens Stoltenberg.

Personen som fornærmet presidenten og Tyrkias landfader skal, ifølge Nato ikke være ansatt i Nato, men en innleid sivilist fra norsk hold. Mannen ble raskt fjernet fra øvelsen.

– Det er opptil norske myndigheter å avgjøre eventuell straffereaksjon mot vedkommende. Nato har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, heter det i uttalelsen, før Stoltenberg legger til:

Tyrkia er et verdsatt Nato-medlem, som tilfører viktige bidrag til medlemslandens sikkerhet.

Gnisninger i alliansen

Tyrkia ble Nato-medlem i 1952, men spenningen mellom landet og alliansen har økt de siste månedene.

Dette skyldes blant annet kritikk av Tyrkia for hvordan de har håndtert situasjonen etter et mislykket statskupp i fjor sommer, og på grunn av Tyrkias stadig tettere forhold til Russland. Tyrkia har heller ikke holdt tilbake kritikk mot sin egen forsvarsallianse.

Mustafa Kemal Atatürk er kjent som grunnlegger av det moderne Tyrkia etter oppløsingen av det Ottomanske riket i 1923.

SISTE NYTT

Siste nytt