Hopp til innhold

Tyrkikas statsminister: - Israel er en regional atomtrussel

Stemningen mellom Tyrkia og Israel blir stadig mer anspent, etter at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i en tale kalte Israel en «regional atomtrussel».–

Recep Tayyip Erdogan

HISSET OPP: Tyrkias statsminister gikk hardt ut mot sin tidligere allierte Israel under en tale onsdag.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Ordene falt under et statsbesøk i Sør-Afrika onsdag, da Erdogan holdt en utenrikspolitisk tale, ifølge den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera.

– Akkurat nå anser jeg Israel for å være en trussel mot regionen, fordi landet har en atombombe, sa han.

– Du sover godt

Israel har aldri innrømmet å bestitte atomvåpen, men det er en utbredt oppfatning at landet kan være det eneste i Midt-Østen som innehar den svært farlige våpenkraften. Erdogan etterlyste samtidig handling fra det internasjonale samfunnet for å begrense den påståtte israelske atomtrusselen, og krevde en offisiell og implementert resolusjon, slik FN har for blant annet Iran. Statsministeren mener dette symboliserer en dobbeltmoral i Vesten.

LES OGSÅ: Tyrkia tar kontroll over syriske skip

– Her har vi 89 resolusjoner fra sikkerhetsrådet og 247 fra FNs hovedforsamling, hvor ingen er implementerte. På den andre siden har vi resolusjoner som omhandler for eksempel Iran og Sudan, som er implementerte, sa han.

I tillegg beskyldte Erdogan israelerne for å drive med statsterrorisme, og begrunnet det med angrepene mot Gazastripen, så vel som FN-bygninger i Gaza. Den verbale offensiven mot Israel er ifølge Al-Jazeera et svar på tiltale, etter at en diplomat ved Israels ambassade i Sør-Afrika kritiserte Hamas for å sende raketter fra Gaza mot israelsk territorium.

Shimon Peres

VIL IKKE BEKLAGE: Israel og Shimon Peres vil ikke beklage boardingen av nødhjelpskonvoien i mai i fjor, og det er bakgrunnen for Tyrkias sinne. Ni tyrkere mistet livet under aksjonen.

Foto: AMOS BEN GERSHOM / AFP

– Jeg har spurt mange israelske offiserer: Hvor mange israelere har blitt drept av raketter sendt fra Gaza og palestinerne. Jeg får ikke noe svar, hevdet Erdogan, før han fra talerstolen fortsatte, spesielt henvendt mot den israelske diplomaten:

LES OGSÅ: Israel vil ha forsoning med Tyrkia

– Likevel har tusener av palestinere blitt drept av bomber som har falt nedover dem fra Israel. Du sover godt og trygt om natten, men palestinerne kan ikke finne et eneste spor av fred i Palestina.

Ba om unnskyld – fikk nei

Den svært krasse talen kommer etter måneder med stadig kjøligere forhold mellom de tidligere allierte Tyrkia og Israel. Tyrkia krevde tidligere i høst at Israel beklaget angrepet mot den en nødhjelpskonvoi på vei mot Gaza i mai i fjor, hvor ni tyrkere ble drept. Da Israel blankt sa nei til dette, svarte tyrkerne med å nedgradere de diplomatiske og handelsrelaterte forbindelse til landet. Blant annet ble Israels ambassadør utvist.

LES OGSÅ: Tyrkia varsler gasskamp i Middelhavet

Erdogan har også hisset opp israelerne ved å si at Tyrkia vil patruljere havområdet øst i Middelhavet, og dermed utfordre Israels posisjon i disse farvannene. I tillegg har Erdogan langt på vei tilbudt å sende ut krigsskip til å eskortere eventuelle nødhjelpskonvoier som har Gaza i sikte.

Det falmende forholdet mellom de to tidligere allierte går ikke upåaktet hen i vesten. Israels nære allierte USA ser på bekymring på utviklingen, og det er ifølge Al-Jazeera ventet at utenriksminister Hillary Clinton vil ta dette opp med Erdogan når hun neste måned kommer til Istanbul for å delta på en konferanse.

SISTE NYTT

Siste nytt