NRK Meny
Normal

Lover å søke politisk løsning

- Tyrkia prøver alle andre utveier før vi sender hæren over grensen til Irak, lover Tyrkias utenriksminister.  .

Ali Babacan (t.v.) og Mohammed Sabah al-Salem al-Sabah

Utenriksminister Ali Babacan skal til Bagdad - her med sin kuwaitiske kollega.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

Tyrkias utenriksminister drar i morgen til Irak for å møte statsminister Nuri al-Maliki. 

Utenriksminister Ali Babacan setter kursen mot Bagdad for å drøfte det Irak kaller "krisen rundt de kurdiske opprørerne" med Iraks statsminister.  

Omstridt vedtak

I forrige uke vedtok Tyrkias nasjonalforsamling at hæren kunne krysse grensen til Irak på jakt etter tyrkisk-kurdiske opprørere "om det blir nødvendig". Vedtaket har ført til alvorlig bekymring i nabolandene og i det internasjonale samfunnet.

Ikke minst USA, som nødig vil ha tyrkiske soldater strømmende over grensen til det relativt fredelige Nord-Irak og skape fullt kaos. 

Iraks kurdere sa i dag at de frykter et slikt angrep også kan være ødeleggende for økonomien i området - fordi en tyrkisk grensekryssing trolig vil føre til stengte grenser.

Men nå lover Tyrkias ledere å lete etter en politisk løsning på problemet.

- Diplomati

Ali Babacan (t.v.) og Mohammed Sabah al-Salem al-Sabah

Ali Babacan drar til Bagdad.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

- Tyrkia vil prøve alle mulige diplomatiske kanaler for å løse krisen rundt de kurdiske opprørerne i Nord-Irak før vi går til militær aksjon, sa Tyrkias utenriksminister i etterdag. Ali Babacan er på besøk i Kuwait. 

USA lovet straks å gjøre alt som er mulig for å hjelpe irakerne og tyrkerne med å løse problemet. Blant annet lover talsmannen for Det hvite hus å å samarbeide for å stanse angrepene fra PKK-geriljaen, som USA kaller terrorister.

Senest lørdag var det sammenstøt mellom tyrkiske soldater og kurdiske opprørere rett ved Iraks grense. Ifølge den tyrkiske hæren er åtte tyrkiske soldater savnet etter kampene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt