Tyrkia irritert over pavens folkemord-utspill

Tyrkiske myndigheter reagerer på at pave Frans omtaler Det osmanske rikets massedrap på armenere for om lag 100 år siden som folkemord.

En velsignelse under hundreårsmarkeringen for massedrapene på armenere i

VELSIGNELSE: Pave utfører en velsignelse under hundreårsmarkeringen for massedrapene på armenere i Peterskirken søndag.

Foto: TONY GENTILE / Reuters/NTB Scanpix

Pave Frans brukte ordet folkemord for å beskrive Det osmanske rikets massedrap på armenere. Det skjedde under en hundreårsmarkering for hendelsen.

Han beskrev ikke drapene som folkemord med egne ord, men siterte en uttalelse fra tidligere pave Johannes Paul II og den armenske patriarken i 2011.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu reagerer på ordbruken til paven. Davutoğlu mener at det ikke tar seg ut at paven bruker ordet folkemord om hendelsen, ifølge den tyrkiske avisen Milliyet.

– Det kan oppstå et klima for fred når krigslidelser deles, forstås gjensidig og minnes på en rettferdig måte, sier Davutoğlu.

– Et tillitsbrudd i Tyrkias forhold til Vatikanstaten.

Statsministeren hevdet også at «de smertefulle hendelsene i 1915 ikke hadde inntruffet dersom det ikke hadde vært for eksterne faktorer».

Tidligere søndag uttalte en tyrkisk tjenestemann at pavens ordbruk er svært beklagelig og at det fører til et tillitsbrudd i Tyrkias forhold til Vatikanstaten.

– Vi er svært overrasket over at paven omtaler massedrapet som folkemord ettersom det ikke er karakterisert som det av folkeretten, sa tjenestemannen.

Ahmet Davutoglu

REAGERER: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu reagerer på ordbruken til paven.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters/NTB Scanpix

Tyrkia benekter anklagen

Det hovedsakelige muslimske Tyrkia erkjenner at mange kristne armenere ble drept av osmanske soldater da Armenia var en del av det tyrkiskstyrte osmanske riket. Men tyrkerne avviser at hundretusener ble drept i et folkemord.

Det siste århundret har vår menneskelige familie gjennomlevd tre store og enestående tragedier. Den første, som er bredt ansett som det første folkemordet i det 20. århundre, rammet deres egne armenske folk, sa paven under en messe i Peterskirken.

Over 20 land og en rekke historikere anser drapene mellom 1915 og 1920 som folkemord, men Tyrkia benekter blankt anklagen.

Press

Pave Frans har vært under press for å bruke begrepet folkemord offentlig, tross risikoen for at det kan støte Tyrkia, som er en viktig alliert i kampen mot radikal islam.

Det er omstridt hvor mange armenere som mistet livet som følge av en tvunget massedeportasjon i Det osmanske riket i årene 1915–1920.

Ifølge Armenia mistet 1,5 millioner mennesker livet, mens Tyrkia mener det er snakk om mellom 300.000 og 500.000.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

KONDOLERTE: For nesten ett år siden kondolerte Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan etterkommerne av ofrene, og han fikk ros fra USA for den handlingen.

Foto: Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt