Tyrkia inn i en tåkete politisk fremtid

ISTANBUL (NRK): Tilhengere av det prokurdiske partiet i Tyrkia jublet gjennom hele natten, men det store landet går nå noen utfordrende uker i møte. Et nyvalg er ikke urealistisk.

TURKEY-VOTE-RESULTS

Hva som kommer til å skje i Tyrkia de neste ukene er høyst usikkert. Enten blir det mindretallsregjering, koalisjonsregjering eller nyvalg. Her er det tilhengere av regjeringspartiet AKP som feirer.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Tilhengere av partiet HDP i byen Diyarbakir feirer seieren i valget på ny tyrkisk nasjonalforsamling

Tilhengere av partiet HDP i byen Diyarbakir feirer seieren i valget på ny tyrkisk nasjonalforsamling søndag kveld.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tutende biler kjørte gjennom gatene, og folk viste «seierstegnet» ved å stikke to fingre i været, da det var klart at det prokurdiske partiet HDP hadde gjort sitt beste valg noensinne i Ryakia.

I de tyrkiske avisstativene fokuserer overskriftene nå på det prokurdiske partiet sin suksess, samtidig som mange aviser også skuer inn i en uklar fremtid. Spørsmålene som mange tyrkere nå stiller seg er om det går mot en koalisjonsregjering eller en mindretallsregjering

Passerte sperregrensen

I byen Diyarbakir, hvor flertallet av innbyggerne er kurdere, ble det skutt i lufta og sendt opp fyrverkeri da resultatet var klart.

Pro-kurdiske HDP fikk 13 prosents oppslutning, og passerte dermed sperregrensen på 10 prosent med god margin.

Fyrverkeri - Tyrkiske kurdere feirer valgresultatet

Tyrkiske kurdere fylte gatene og sendte opp fyrverkeri da det ble klart at de hadde oppnådd 13 prosent av stemmene, og dermed får innta det tyrkiske parlamentet.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

– Vi er HDP, vi skal til nasjonalforsamlingen, sang dansende partimedlemmer da valgseieren var et faktum.

– Vi vil handle i takt med folkets vilje

Minst 79 HDP-representanter vil nå få sete i Tyrkias lovgivende forsamling. Tidligere har partiets politikere kun blitt valgt inn som uavhengige representanter.

Men det regjerende AKP er fortsatt det største partiet, med 41 prosent av stemmene. Likevel er det en stor nedgang siden forrige valg i 2011 da de fikk nesten halvparten av stemmene.

TURKEY-VOTE-RESULTS

– Vi vil handle i takt med folkets vilje, sa Ahmet Davutoglu i en tale på sin balkong. Men andre i regjeringspartiet AKP tror et gjenvalg kan skje i Tyrkia.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Vårt folk vilje er endelig, den står over alt, og vi vil handle i takt med den, sa statsminister Ahmet Davutoglu i en tale til folket i hovedstaden Ankara.

Han understrekte at AKP har vunnet valget, men at resultatet vil bli respektert. Andre i regjeringspartiet har derimot sagt at det hele kan ende i en minoritetsregjering og et raskt nyvalg.

Kan bli nyvalg

Men nå må AKP gå inn i en koalisjonsregjering, for å få styre videre i Tyrkia. Og dermed er det duket for en ny politisk hverdag i landet der mange har vært misfornøyde med den økonomiske utviklingen, og president Erdogan, som mange mener har blitt stadig mer autoritær og udemokratisk.

Valgresultatet gjør det også vanskeligere for Erdogan å gjennomføre planene om å endre Tyrkias grunnlov, slik at presidentembetet kan få mer makt.

Men i Tyrkia er det få som tror at presidenten vil gi opp drømmen sin med det aller første. Ifølge grunnloven har presidenten mulighet til å skrive ut nyvalg om det ikke kommer en regjering på plass innen 45 dager, og det er en mulighet flere tror Erdogan kan benytte.

Kan bidra til fred mellom Tyrkia og kurdere

Det største opposisjonspartiet, Det republikanske folkepartiet (CHP) fikk i går 25 prosent av stemmene, mens Det nasjonale aksjonspartiet (MHP) fikk 16,5 prosent av stemmene. Det er dermed disse fire partiene som skal utgjøre det tyrkiske parlamentet på 550 seter de neste fem årene.

Kurderne er Tyrkias største minoritet og utgjør 20 prosent av befolkningen. HDP spiller en viktig rolle i forsøket på å oppnå varig fred mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Valgoppslutningen i gårsdagens valg var som vanlig høy i Tyrkia, og 86 prosent ga sin stemme.

Tilhengere av det prokurdiske partiet HDP feirer med fyrverkeri i Diyabakir i Tyrkia.

Tilhengere av det prokurdiske partiet HDP feirer med fyrverkeri i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt