Tyrkia hjelper syriske flyktninger

Tyrkia har begynt å dele ut mat til syrere som har flyktet fra uroen i hjemlandet og samlet seg like ved den tyrkiske grensen.

Syriske flyktninger har slått leir på den tyrkiske grensen.

Syriske flyktninger har slått leir på den tyrkiske grensen.

Foto: MUSTAFA OZER / Afp

Ifølge tyrkiske myndigheter haster det med å gi flyktningene mat. Det er første gang landet hjelper syrere som fortsatt befinner seg på syrisk territorium.

Tyrkia har også åpnet grensene for flyktninger fra nabolandene, og i teltleirer langs grensen befinner det seg nå over 10.000 mennesker.

Manglet både mat og hus

På den syriske siden har flyktningene manglet både tak over hodet, mat og annen hjelp, og de lever enten under åpen himmel eller under plastpresenninger.

Mange av flyktningene kommer fra byen Jisr al-Shughur, der regjeringshæren er blitt satt inn mot folk som har protestert mot det syriske regimet.

Flyktninger som har tatt seg over til Tyrkia, beskylder nå den syriske hæren for å ha satt fyr på området rundt en landsby som har bidratt med forsyninger til flyktningene.

Det har ført til at det eneste bakeriet som flyktningene hadde tilgang til, er stengt.

Ukontrollert skyting

Regjeringsstyrkene anklages for å ha skutt ukontrollert mot landsbyen Bdama, som ligger et par kilometer fra grensen.

– Vi flyktet opp i åsene, deretter så jeg at motorsykkelen min brant. I går morges helte de ut bensin og tente på åsene for å hindre folk i å flykte, sier 26-åringen Hamid.

Ifølge øyenvitner er landsbyen nå for det meste forlatt, og regjeringsstyrkene har satt opp kontrollposter på veiene i nærheten.

Hollywood-stjerne på besøk

Den amerikanske filmstjernen Angelina Jolie var fredag i Tyrkia for å møte syriske flyktninger.

Jolie som også er goodwillambassadør for FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR), tilbrakte drøye to timer sammen med syriske familier som er drevet på flukt på grunn av urolighetene i hjemlandet.

Møtet fant sted i grenseområdene mellom de to landene og Jolie brukte tiden til å spise frukt og dessert med 1700 av flyktningene.

– Menneskene i denne leiren har flyktet og frykter for sine liv. Mange av dem fortalte meg at de fryktet for sikkerheten for sine kjære som fortsatt befinner seg i Syria, sier Jolie i en uttalelse gjennom UNHCR.

Video Angelina Jolie i Tyrkia

VIDEO: Se Angelina Jolies møte med de syriske flyktningene i Tyrkia.SISTE NYTT

Siste nytt