Hopp til innhold

Tyrkia gir etter for kurdisk sultestreik

I over to måneder har 700 kurderne i fengsel sultestreiket for å få igjennom visse rettigheter. Nå ser det ut til at tyrkiske myndigheter gir etter for presset.

Demonstrasjon

ØKENDE PRESS: Tyrkia møter økt press både innenlands og internasjonalt for den pågående sultestreiken. Her bruker politiet vannkanon og tåregass for å spre demonstranter som støtter kampen til de sultestreikende fangene.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Tirsdag kom det signaler om at tyrkiske myndigheter er villige til å komme kurderne i møte på et av kurdernes hovedkrav.

Regjeringen foreslår nå en lovendring for det tyrkiske parlamentet som vil tillate kurdere å bruke deres eget språk, og ikke tyrkisk, når han eller hun skal forsvare seg i retten.

I tillegg åpner de for at innsatte i fengsler skal få lov til å få besøk av sine ektefeller. Saken er ennå ikke avgjort, men skal diskuteres i parlamentet.

– Døden nær

Oppmykningen kommer etter advarsler fra tyrkiske menneskerettighetsgrupper og leger om at mange av de sultestreikenede nå står på dødens terskel etter å ha vært uten mat i 63 dager.

De innsatte overlever kun på vann og vitaminer.

– Dødsfall kan skje når som helst. Noen av de streikende har allerede fått varige mén, sier Ozturk Turkdogan, som leder en tyrkisk menneskerettighetsorganisasjon.

– Utpressing

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, kaller sultestreiken for «utpressing».

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Presset på de tyrkiske myndighetene har økt både nasjonalt og internasjonalt etter sultestreiken har spredt seg til flere fengsler landet over.

Landets statsminister, Recep Tayyip Erdogan, kaller sultestreiken for «utpressing».

– Det som skjer i fengslene nå er at terroristorganisasjonen selv fører sine medlemmer inn i døden, sa Erdogan i et TV-intervju, ifølge nyhetsbyrået AFP.

På den andre siden har flere fremtredende personer som den tyrkiske presidenten, Abdullah Gul, uttrykt bekymring for de streikendes helse.

45.000 mennesker døde

Hvorvidt sultestreiken avblåses eller ikke dersom lovendringen trer i kraft, er foreløpig usikkert.

I tillegg til språkkravet har de sultestreikende også andre krav, som at soningsforholdene til PKK-leder Abdullah Öcalan, skal forbedres.

Öcalan ble først dømt til døden for forræderi i 1999, men dommen ble senere gjort om til livstid i fengsel. Siden den gang har den kurdiske lederen sittet isolert i fengsel på en øy, uten muligheter til å motta besøk.

PKK har siden 1984 kjempet for selvstyre i kurdiske områder, og har av Tyrkia og store deler av det internasjonale samfunnet blitt stemplet som en terroristgruppe.

Rundt 45.000 mennesker har hittil mistet livet i konflikten om kurdiske rettigheter.

Demonstranter

Demonstranter, som støtter sultestreiken, kaster en bombe mot politiet under et sammenstøt mellom partene i Istanbul 30. oktober i år.

Foto: BULENT KILIC / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt