Tyrkia erklærer sikker sone i Syria

Områdene i det nordlige Syria som er renset for IS-krigere vil bli sikre soner for flyktninger. Det sier den tyrkiske utenriksministeren.

Tyrkia har for første gang startet luftangrep mot IS i Syria.

Se bilde av luftangrep mot IS tatt av tyrkisk krigsfly.

Mevlut Cavusoglu

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Når områder i det nordlige Syria er renset for trusselen (fra IS, red.anm.), vil sikre soner bli dannet av seg selv, sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu på en pressekonferanse lørdag morgen.

Uttalelsene kommer etter at tyrkiske fly i natt og i morgentimene gjennomførte nye angrep mot terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) inne i Syria.

Det er andre dagen på rad tyrkiske krigsfly angriper IS-mål inne i Tyrkia. Det tyrkiske militæret skal også ha bombardert IS-mål i Syria med artilleri.

Nye angrep skal også være i gang lørdag formiddag, sier en tyrkisk minister ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere har IS kontrollert områder helt opp til den tyrkiske grensen, men disse områdene mener nå tyrkiske myndigheter kan bli sikre soner for syriske internflyktninger.

– Vi har alltid støttet sikre soner og flyforbudssoner i Syria. Folk som er drevet på flukt kan plasseres i de sikre sonene, sa Cavusoglu.

Flyktningetelt i Syria

Flyktningtelt i den syriske landsbyen Havar, sett fra landsbyen Seve på tyrkiske siden av grensen. Hittil har IS kontrollert enkelte områder helt opp til grensen mot Tyrkia der flyktninger har levd under deres kontroll.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Sier våpenhvilen er meningsløs

Tyrkia har også angrepet baser som den tyrkiskkurdiske separatistgruppen PKK har hatt inne i det nordlige Irak.

PKK reagerer kraftig på angrepene som blant annet skal ha rammet et våpenlager og området rundt Kandil-fjellet, der den militære ledelsen i PKK holder til.

Det har vært en våpenhvile mellom tyrkiske myndigheter og PKK etter at president Tayyip Erdogan startet samtaler med kurderne i 2012, men den er nå truet.

– Våpenhvilen har ingen mening lenger etter de intense luftangrepene fra den tyrkiske okkupasjonshæren, skriver PKK på sin hjemmeside.

SISTE NYTT

Siste nytt