Tyrkia-ekspert om kuppforsøket: – Det vil styrke presidenten

President Recep Tayyip Erdoğan vil forsøke å utnytte det mislykkede kuppforsøket mot ham, tror forsker på tyrkisk politikk.

GERMANY-TURKEY-COUP-MILITARY

PÅ VEI MOT DIKTATUR: – Folk frykter at Tyrkia er på vei mot å bli et diktatur, sier Tyrkia-ekspert Nerina Weiss.

Foto: ANDREAS ROSAR / Afp

– Han har kalt dette en gave fra Gud. Han vil sette sine motstandere, de som står bak det forsøkte kuppet, ut av spill, sier Einar Wigen som forsker på tyrkisk politikk ved Universitetet i Oslo.

Allerede lørdag formiddag er 1563 soldater arrestert i Tyrkia.

Fredagens militærkupp har så langt krevd minst 265 liv, over 1000 mennesker er skadd. Situasjonen er svært spent. Forsker i FAFO Nerina Weiss sier at folket i Tyrkia er redde, rystet og bekymret.

– De er bekymret for at dette er tegn på en økt polarisering i Tyrkia, sier Weiss.

Wigen tror også det er en splittelse i folket.

– Det er en splittelse i folket. Men det er helt sikkert mange som var imot kuppet som også er imot Erdoğan. Så det er litt vanskelig å si noe om presidentens støtte i befolkningen, sier Wigen.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul
Foto: MURAD SEZER / Reuters

– På vei mot et diktatur

Weiss forteller at folk i Tyrkia er bekymra dersom Erdoğan tilegner seg mer makt.

– Folk har vært kritisk på måten han har samlet makta si på. Det finnes nesten ikke pressefrihet lenger, kritiske advokater blir fengslet og medlemmer av opposisjoner blir prøvd fengslet, sier Weiss.

– Det går i retning diktatur. Hvis han virkelig skal bryte ned militæret er han i ferd med å bli en diktator, legger hun til.

Historie for kupp

Flere ganger i historien har Tyrkia vært utsatt for statskupp. Det siste store statskuppet skjedde i 1980.

– Utover på 80-tallet fikk man en gradvis overgang tilbake til demokratiet. Igjen i 1997 ble statsoverhodet i landet tvunget til å trekke seg, sier assisterende professor i statsvitenskap ved universitetet i Thessaloniki i Hellas Vemund Aarbakke.

Han forteller at Erdoğan startet sitt presidentskap med inntrykk om å fremme demokratiske verdier.

– Da Erdoğan ble statsminister i 2003 var hantil å begynne med en forkjemper for menneskerettigheter og demokratiske verdier. Gradvis har han forsøkt å sette militæret ut av spill for å kunne kontrollere dem, sier Aarbekke.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt