NRK Meny
Normal

Tyrkia blokkerer nettsider med Charlie Hebdo-forside

En tyrkisk domstol har besluttet å sperre tilgangen til nettsider som har publisert forsiden av satiremagasinet Charlie Hebdo.

Avisen Cumhuriyet

Avisen Cumhuriyet fikk politivakthold rundt sine kontorer i Ankara onsdag, etter at avisen trykket en firesiders bilag med Charlie Hebdo-tegninger og artikler. Også avisens kontorer i Istanbul hadde politivakt onsdag.

Foto: MURAD SEZER / Reuters/NTB Scanpix

Franske aviskiosker ble ribbet for ukens Charlie Hebdo onsdag morgen. Muhammed pryder forsiden, men det er først og fremst terroristene som får gjennomgå i bladet. Dette nummeret ble oversatt til engelsk, italiensk, spansk, arabisk og tyrkisk.

En domstol i den sørøstlige byen Diyarbakir har imidlertid besluttet å sperre tilgangen til relevante deler av flere nettsider som har publisert den siste utgaven av det franske satiremagasinets forside, melder den tyrkiske avisen Hürriyet.

Tyrkiske medier melder at domstolens beslutning er tuftet på at ytringsfriheten må vike for hensynet til personvernet og religion. Tyrkiske myndigheter har de siste årene møtt hard kritikk både hjemme og internasjonalt etter pågripelser og straffeforfølgelse av mange opposisjonelle journalister og kritikere i landet.

Tyrkisk avis fikk politivakthold

Kort tid etter at politiet aksjonerte mot trykkeriet til Cumhuriyet, fikk avisen politivakthold rundt sine kontorer i Ankara og Istanbul.

Foto: OZAN KOSE / Afp/NTB Scanpix

– Solidaritet med ofrene etter terroraksjonen

Cumhuriyet (Republikken, journ.anm.), en av landets største aviser, trykket onsdag tegninger og utdrag fra det siste nummeret i et firesiders bilag. Avisen, som er svært kritisk til den tyrkiske regjeringen, trykket ikke forsiden med Muhammed-tegningen, men trykket to miniatyrversjoner av profettegningen inne i bilaget.

Politiet aksjonerte mot trykkeriet til Cumhuriyet og stoppet lastebiler idet de var på vei ut fra trykkeriet. Etter å ha sjekket onsdagsutgavens innhold, lot politiet lastebilene kjøre videre. Senere fikk avisen politivakthold rundt sine kontorer i Ankara og Istanbul.

I en uttalelse, som er signert av flere kommentatorer i Cumhuriyet, sier avisen at de skal gå rettens vei etter politiets aksjoner, og forsvarer retten til ytringsfrihet og viktigheten av å vise solidaritet med ofrene etter terroraksjonen i Paris.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

Kritikere er bekymret over at regimet til Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan fører en stadig strammere kontroll med domstoler, presse og kritikere.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

– Støtter ytringsfriheten og viser samhold mot terror

Selv om mange redaksjonsmedlemmer ble drept i terrorangrepet 7. januar, var en ny utgave av Charlie Hebdo i hyllene onsdag. Forsiden viser en tegning av profeten Muhammed med et «Jeg er Charlie»-skilt og med teksten: «Alt er tilgitt».

Blant de få tyrkiske nettstedene som har publisert forsiden, er det opposisjonelle nettstedet T24.com.tr, og den var onsdag ettermiddag ikke stengt. Nettstedet trekker frem informasjonsplikten og forsvarer retten til å publisere, og mener at det er viktig å publisere det siste nummeret av magasinet for å støtte ytringsfriheten og vise samhold mot terror.

Tyrkias regjering, som ledes av et parti med islamistiske røtter, har fordømt terrorangrepene i Frankrike sist uke. Tyrkias visestatsminister Yalçın Akdoğan fordømte onsdag Charlie Hebdos nye tegning som provoserende og krenkende.

Publiserte siste utgave

Den opposisjonelle avisen Cumhuriyet trykket onsdag tegninger og utdrag fra det siste nummeret i et firesiders bilag.

Foto: BULENT KILIC / Afp/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt