Tyrkia arresterer flere politikere

Lørdag formiddag ble ytterligere ni politikere fra de prokurdiske partiet HDP arrestert. Tyrkiske myndigheter har allerede fengslet de to lederne i partiet og sju medlemmer av nasjonalforsamlingen.

Arrestasjon i Tyrkia

Tyrkisk politi har arrestert en prokurdisk demonstrant. Nå har myndighetene i landet også satt en ny gruppe politikere bak lås og slå.

Foto: Mahmut Bozarslan / Ap

Det er en talsperson HDP som sier til Reuters at enda en gruppe fra partiet nå er bak lås og slå.

De ni inkluderer ledelsen i partiets lokalavdeling i provinsen Adana.

Tyrkiske myndigheter har ikke bekreftet at de har foretatt nye arrestasjoner.

Les også: EU bekymret over politiker-pågripelser i Tyrkia

De første arrestasjonene av medlemmer av HDP kom natt til fredag, da ble først de to lederne av partiet anholdt, så en gruppe på sju parlamentarikere.

Les også: Kurdiske partiledere pågrepet i natt

Germany Kurds

En av beskjedene til den tyrkiske presidenten Erdogan etter at det ble klart at politikere fra HDP var arrestert. Bildet er fra en demonstrasjon i Tyskland på fredag.

Foto: Michael Probst / Ap

Frykter støtte til PKK

Tyrkiske myndigheter mistenker at menneskene som utgjør partiet HDP blant annet støtter den forbudte grupperingen PKK på forskjellige måter.

PKK sloss for at kurderne skal få sitt eget hjemland.

PKK har gjennomført mange særdeles blodige terrorangrep på tyrkisk territorium og tyrkiske myndigheter har ikke vært nådige i sin kamp mot grupperingen.

Samtidig med de nye arrestasjonene, er det klart at en gruppe journalister og deres redaktør ikke slipper ut av tyrkiske fengsler med det første.

En tyrkisk domstol har varetektsfengslet sjefredaktøren og åtte journalister i den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet.

TURKEY-KURDS-UNREST-POLICE-FUNERAL

Begravelse av fire polititjenestemenn som ble drept under et terrorangrep i Diyarbakir i går. Det er antatt at PKK står bak.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

De ni ble pågrepet under en politirazzia mandag, anklaget for å ha begått kriminelle handlinger på vegne av terroristorganisasjoner og for å ha publisert materiale som legitimerte kuppforsøket i juli.

– Tar kvelertak på pressen

Blant de pågrepne er Cumhuriyets sjefredaktør Murat Sabuncu, avisens politiske kommentator Kadri Gürsel og karikaturtegneren Musa Kart.

NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes, som leder den norske avdelingen til verdens eldste pressefrihetsorganisasjon, International Press Institute (IPI), møtte i forrige måned Gürsel i Hamburg.

– Han var svært urolig for den generelle situasjonen for journalister og redaktører. Det vi ser nå er at president Recep Tayyip Erdogan tar fullstendig kvelertak på det som er igjen av fri presse i landet, sier Bjellaanes.

Cumhuriyet, som har vært utgitt siden 1924, er den siste regimekritiske avisen i Tyrkia, der nærmere 170 medier er stengt siden kuppforsøket sist sommer.

Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan blir av mange beskyldt for å styre Tyrkia inn i diktaturet.

Foto: Murat Cetinmuhurdar / Ap

Can Dündar måtte flykte

Avisen har lenge vært en torn i øyet for regimet, og forholdet tilspisset seg da den i fjor anklaget tyrkisk etterretning for å forsyne syriske opprørere med våpen og la fram angivelig dokumentasjon på dette i en video.

Daværende sjefredaktør Can Dündar og en av avisens journalister ble pågrepet og dømt til fem års fengsel som følge av saken. Dündar flyktet imidlertid fra landet og lever nå i eksil i Tyskland.

Ifølge det tyrkiske journalistforbundet sitter nå 105 journalister fengslet i Tyrkia, og Erdogan og regjeringspartiet AKP slår nådeløst ned på alle medier de oppfatter som regimekritiske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt