Norge uttrykker full støtte til Tyrkia

Tyrkia angrep onsdag kveld mål i Syria etter at syriske raketter tidligere i dag traff et bolighus og drepte fem mennesker i den tyrkiske grensebyen Akcakale. Nato holdt onsdag kveld et hastemøte.

Akcakale, Tyrkia

Syriske raketter slo ned i den tyrkiske byen Akcakale i ettermiddag.

Foto: RAUF MALTAS/ANATOLIA / Afp

Norges utenriksminister Espen Barth Eide kommenterte saken i Kveldsnytt på NRK rett etter Natos hastemøte.

– Vi, alle de 28 medlemslandene, ga klar og tydelig støtte til Tyrkia, avsky fra det syriske angrepet, og stiller oss bak Tyrkia i den situasjonen som nå er. Men det er ikke snakk om noen militær respons fra Natos side i denne omgang, sier Barth Eide.

Tyrkia kunne ha bedt om en Nato-reaksjon, men det har de ikke gjort.

– De har vist tilbakeholdenhet, og det tror jeg er klokt i denne situasjonen, sier Barth Eide, som sier det er svært alvorlig at syrisk ild har drept mennesker på tyrkisk side.

– Vi har brukt anledningen til å uttrykke vår fulle støtte til vår nære allierte Tyrkia, sier utenriksministeren.

Han tror ikke en internasjonal aksjon i Syria er på trappene.

– Jeg ser ikke at det ligger an til en internasjonal inngripen i Syria. Men som den amerikanske utenriksministeren sa: Det er ingen annen utgang på dette enn at Assad går av, og at vi får en ordnet overgang i Syria. Det er altfor mye blod som er spilt allerede, sier Barth Eide.

Tyrkia svarte med rakettangrep

Den tyrkiske statsministerens kontor opplyser at landet har skutt raketter over grensen.

Syrisk angrep i Tyrkia

Det syriske rakettnedslaget i byen Akcakale ble behandlet på et hastemøte i Nato onsdag kveld.

Foto: STR / Afp

– Våre væpnede styrker har svart på det forferdelige angrepet med å skyte mot syriske mål radarene våre viste, heter det.

– Tyrkia vil aldri unnlate å svare på provokasjoner som når det syriske regimet angriper vår nasjonale sikkerhet. Tyrkias svar skjer i samsvar med internasjonale lover og regler

Det er foreløpig ikke opplyst hvilke mål som er angrepet, men syriske aktivister hevder at det dreier seg om posisjoner den syriske hæren har.

Les også: Tyrkere drept av syrisk skyting

Hastemøte i Nato

Det var trolig syriske regjeringsstyrker som skjøt over grensen, men det er uklart om angrepet skjedde ved et uhell, eller om det var bevisst.

Det syriske rakettnedslaget ble behandlet på et hastemøte i Nato i kveld, der medlemslandenes ambassadører deltok.

Det skjedde i henhold til forsvarspaktens artikkel fire om konsultasjoner når et medlemslands sikkerhet er truet.

Etter møtet sendte Nato ut en melding der det blant annet heter at Nato støtter medlemslandet Tyrkia, og krever en øyeblikkelig slutt på Syrias aggresjon mot en alliert.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Utenriksminister Espen Barth Eide snakker om konflikten mellom Tyrkia og Syria og krisemøtet i Nato.

NETT-TV: Utenriksminister Espen Barth Eide kommenterer Tyrkia-Syria-konflikten rett etter Natos hastemøte.

Nato krever også at Syria slutter med slike klare brudd på Folkeretten.

Også i juni møttes Nato-landene for å diskutere spenningen mellom Tyrkia og Syria etter at Syria skjøt ned et tyrkisk militærfly.

FN advarer

Etter det syriske angrepet ber FNs generalsekretær Ban Ki-moon Syria respektere nabolandenes integritet, og stanse skytingen over grensen.

– Hendelsen viser at konflikten i Syria ikke bare truer det syriske folks sikkerhet, men også nabolandenes, sier generalsekretærens talsmann.

Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttaler at hun er opprørt over rakettnedslaget i Tyrkia.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Tidligere i dag sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at hun var opprørt over rakettnedslaget i Tyrkia.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu tok raskt kontakt med FN og Nato etter rakettnedslaget i ettermiddag.

Syria kondolerer

Syrias informasjonsminister Omran Zoabi kondolerer etter angrepet, ifølge Al Jazeera.

– Syria tilbyr sin oppriktige kondolanse til familiene til ofrene og til våre venner, det tyrkiske folk, het det i uttalelsen som ble gjengitt på statlig syrisk tv.

Zoabi sier også at Damaskus respekterer suvereniteten til sine naboland og at de skal etterforske angrepet på Tyrkia fra syrisk side.

I det syriske angrepet ble en mor og fire barn i samme familie drept, ifølge en hjelpearbeider fra Tyrkias Røde Halvmåne.

Det har også tidligere blitt skutt mot tyrkiske side av grensen fra Syria, men dette skal være førte gang noen er blitt drept.

Byen Akcakale er også tidligere truffet av skyting fra Syria, og skolene i området har vært stengt i to uker. Samtidig har innbyggerne fått beskjed om å holde seg unna grenselinjen.

– Tyrkia under press fra befolkningen

NRKs korrespondent i Midtøsten, Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Damaskus. Han sier at tyrkiske myndigheter var under et sterkt press om å svare militært på rakettskytingen tidligere i dag, men sier han ble overrasket over at det skjedde så raskt.

– Jeg tror verken Tyrkia eller Syria har noen interesse av å starte en krig. Situasjonen er imidlertid så uoversiktlig at partene ikke har full kontroll over utviklingen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt