NRK Meny
Normal

Tyrkia advarte om Brussel-terrorist

Både Belgia og Nederland ble advart av tyrkiske myndigheter om fremmedkrigeren Ibrahim El Bakraoui. Tirsdag sprengte han seg selv på flyplassen i Brussel sammen med en annen selvmordsbomber og tok med seg minst 11 mennesker i døden.

Ibrahim El Bakraoui

SPRENGTE SEG PÅ FLYPLASS: Ibrahim El Bakraoui ble pågrepet i den tyrkiske provinsen Gaziantep nær grensen til Syria i juni i fjor og ble deretter deportert til Nederland, før han ble sendt videre til Belgia.

Foto: AFP/handout

– En av angriperne i Brussel ble pågrepet i Gaziantep i juni 2015. Denne personen var en utenlandsk fremmedkriger, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ifølge det tyrkiske nettstedet www.hurriyet.com.

Erdogans kontor har senere identifisert mannen som Ibrahim El Bakraoui.

Ifølge Reuters og DPA ble den 30 år gamle Ibrahim El Bakraoui deportert fra Tyrkia til Nederland, før han ble sendt videre til Belgia.

Laster Twitter-innhold

Erdogan: Vi advarte Belgia

Samtidig advarte Tyrkia både belgiske og nederlandske myndigheter om at 30-åringen var militant.

– Vi rapporterte deportasjonen til den belgiske ambassaden i Ankara 14. juli 2015, men han ble senere satt fri. Belgia kunne ikke etablere noen koblinger til terrorisme, til tross for advarslene om at mannen var en fremmedkriger, sa Erdogan på en pressekonferanse onsdag.

Belgiske myndigheter får nå kritikk for sikkerhetsmessige svakheter etter terrorangrepene i Brussel.

– Dersom de i Belgia fortsetter å spise sjokolade, nyte livet og paradere som gode liberale og demokrater, og samtidig ikke tar hensyn til det faktum at noen av muslimene organiserer terrorhandlinger, vil de ikke være i stand til å kjempe mot dem, sier den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz til israelsk radio, ifølge AFP.

Laster Twitter-innhold

Beskyldes for naivitet

Den franske finansministeren Michel Sapin anklager Brussel for å være naive i holdningen til spredning av islamistisk ekstremisme i landet. Dette har utløst sterke reaksjoner.

– Det er uanstendig når folk lider og er i sjokk. Vi trenger solidaritet, ikke foredrag, sier den belgiske sosialistpolitikeren Laurette Onkelinx.

Et medlem av Sapins eget parti, François Lamy, beskriver finansministerens uttalelse som «skammelig». Frankrikes statsminister Manuel Valls har også distansert seg fra sin kollegas uttalelser.

BELGIUM-ATTACKS

Place de la Bourse (Beursplein) i Brussel.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Vi lukket øynene, overalt i Europa og blant annet Frankrike, til fremveksten av ekstremistiske salafistideer i nabolag der en blanding av narkotikahandel og radikal islam har ført noen av de unge på villspor, sier Valls til Europe 1 radio.

Den franske finansministeren Michel Sapin ba senere sin belgiske kollega, Johan Van Overtveldt, om unnskyldning.

Laster Twitter-innhold

– Kan bli kopiert andre steder

Ifølge AFP har Belgia rekruttert flere jihadister per innbygger enn noe annet EU-land. Anslagsvis 500 belgiere skal ha reist til Syria for å slutte seg til militante islamistgrupper.

Terrorekspert ved Norsk Forsvarets forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer, advarer mot å fokusere for mye på Belgia.

– Dette handler om nettverk og hvor de er sterke. En lignende situasjon kan bli kopiert andre steder, sier han ifølge AFP.

Australias statsminister Malcolm Turnbull mener det passfrie Schengen-samarbeidet er en utfordring for Europas sikkerhet.

Passasjerer evakuerer Zaventem-flyplassen

Brussels Airport ble angrepet av terrorister 22. mars.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt