Tyfonen «Hagupit» herjer på Filippinene

Tyfonen «Hagupit» herjer på Filippinene og har allerede krevd sine første ofre. – Det var veldig skummelt og jeg fikk flashback til katastrofen i fjor, sier nordmannen Erlend Johannesen som overlevde tyfonen på mirakuløst vis i fjor.

Erlend Johannesen
Foto: Erland Knutsen

Kraftige bølger raserte katastrofeutsatte kystsamfunn, og millioner mistet strømmen da tyfonen «Hagupit» feide over Filippinene søndag. Søndag formiddag norsk tid fire mennesker bekreftet omkommet som følge av tyfonen, melder australske ABC News.

I fjor døde over 7000 mennesker på Filippinene etter tyfonen «Haiyan». Verst gikk det utover byen Tacloban som nesten ble jevnet med jorda.

Da tyfonen traff byen øst i landet lå trønderen Erlend Johannesen og klamret seg fast til taket sammen med barn, ansatte og frivillige på barnehjemmet han driver. Ett drøyt år senere har en ny tyfon truffet land i samme område, og nordmannen er igjen utsatt for uværets herjinger. Johannesen forteller søndag kveld lokal tid at det verste er over og at alle på barnehjemmet har det bra.

– Ingen av oss er skadd. Barnehjemmet, skolen og alt annet vi har gjenoppbygd etter ødeleggelsene i fjor, står. Det var likevel veldig skummelt og jeg fikk flashback til katastrofen i fjor. Det har vært en spent stemning i hele byen de siste dagen. Nå er alle ufattelig lettet og vil bare hvile, sier Johannesen på telefon til NRK.

Nordmannen sier samtidig at uværet fortsetter og at nesten hele regionen er uten strøm.

– Det blåser kraftig og regner konstant, og jordskred sperrer veiene. Hele byen er mørklagt, men folk står samlet ogstiller opp for hverandre. Denne mektige følelsen av styrke og samhold kommer jeg til å bære med meg resten av livet, sier Johannesen som planlegger nødhjelp til rammede områder.

Frykten for uværet utløste det FN betegner som en av de største evakueringene i fredstid noensinne. Mer enn 616.000 mennesker i lavereliggende og rasutsatte områder er blitt evakuert til skoler, rådhus, idrettssentre og kirker, opplyser landets nasjonale katastrofemyndigheter.

Philippines Typhoon

Kraftige vindkast fører til at trær faller og tak flyr av husene. Her forsøker en mann å klamre seg fast under tyfonens herjinger i Legazpi i provinsen Albay.

Foto: Aaron Favila / Ap/NTB Scanpix

Hagupit rammer katastrofeområdet

Tyfonen Hagupit rammer de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert for ett drøyt år siden.

Store deler av de sentrale områdene i Samar-provinsen øst i landet og den nærliggende provinsen Leyte har mistet strømmen. Også byen Tacloban som nesten ble jevnet med jorden etter katastrofen i fjor, er nå uten strøm.

Den lokale værmeldingstjenesten opplyser at vindstyrken er på opptil 210 kilometer i timen. De kraftige vindkastene fører til at trær faller og tak flyr av husene, og det meldes også om bølger på opptil 4,5 meters høyde.

Det er ventet at tyfonen vil bevege seg mot nordvestlige deler av landet og slå inn sør for hovedstaden Manila senere søndag.

Vindstyrken er på opptil 210 kilometer i timen,

Fire mennesker er rapportert omkommet etter at tyfonen Hagupit traff land på Filippinene i helgen.

Foto: Aaron Favila / Ap/NTB Scanpix

Kraftigste stormen i 2014

For få dager siden betegnet meteorologene Hagupit som en kategori 5-tyfon, men den avtok kraftig i styrke på vei over Stillehavet, og søndag svekket den seg ytterligere til kategori 2.

Det er likevel den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

– Jeg kan ikke gå verken nordover eller sørover på grunn av veltende trær og strømmaster. Mange områder er oversvømt, forteller politikeren Ben Evardone fra Borongan, provinshovedstaden i Øst-Samar.

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen «Haiyan».

Tyfonen Hagupit er den kraftigste stormen som har rammet landet i 2014

Tyfonen Hagupit er den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

Foto: Aaron Favila / Ap/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt