NRK Meny
Normal

Tyfon herjer Filippinene nå: – Jeg fikk flashback til katastrofen i fjor

Kraftige bølger har rasert kystsamfunn, fire er døde og en hel region er mørklagt etter tyfonen «Hagupit» herjinger over østlige deler av Filippinene. Midt i dramaet var norske Erlend Johannessen – og nå setter tyfonen kursen mot Manila.

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen og barna overlevde katastrofen i fjor. De klamret seg fast på et tak, mens gjenstander og trær ble kastet rundt dem. Søndag gjenopplever han fjorårets mareritt med en ny tyfon.

Foto: Erland Knutsen

«Hagupit» har brakt med seg intenst regnvær og vindkast på over 200 kilometer i timen.

Så langt har fire mennesker omkommet som følge av tyfonen, melder australske ABC News. I fjor døde over 7000 mennesker på Filippinene etter tyfonen «Haiyan». Verst gikk det utover byen Tacloban, som nesten ble jevnet med jorden.

Da tyfonen traff byen i fjor lå trønderen Erlend Johannesen og klamret seg fast til taket sammen med barn, ansatte og frivillige på barnehjemmet han driver. Ett drøyt år senere har en ny tyfon truffet land i samme område, og nordmannen forteller søndag kveld at han gjenopplever frykt og traumer fra fjorårets katastrofe.

– Det verste er over nå, og ingen på barnehjemmet er skadd. Det gikk bra med barnehjemmet, skolen og alt annet vi har gjenoppbygd etter ødeleggelsene i fjor. Likevel var det skummelt og jeg fikk 'flashback' til katastrofen i fjor. Det har vært en spent stemning i hele byen i flere dager. Nå er alle ufattelig lettet og vil bare hvile, sier Johannesen på telefon til NRK.

TOPSHOTS-PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

Hagupit rammer de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert for ett drøyt år siden. Store deler av de sentrale områdene i Samar-provinsen øst i landet, den nærliggende provinsen Leyte og byen Tacloban er uten strøm.

Foto: MARLON TANO / Afp/NTB Scanpix

– Hele byen er mørklagt

Nordmannen sier samtidig at uværet fortsetter sent søndag kveld lokal tid, og at nesten hele regionen er uten strøm.

– Det blåser kraftig og regner konstant, og jordskred sperrer veiene. Hele byen er mørklagt, men folk står samlet og stiller opp for hverandre. Denne mektige følelsen av styrke og samhold kommer jeg til å bære med meg resten av livet, sier Johannesen, som planlegger nødhjelp til hardere rammede områder.

Det gikk over ett døgn før Johannesen gav livstegn fra seg etter at tyfonen Haiyan traff Filippinene i fjor. Nordmannen og barna klamret seg fast på taket, mens gjenstander og trær ble kastet rundt dem i 300 kilometer i timen. Barnehjemmet som hjelpeorganisasjonen Streetlight hadde bygget opp i Tacloban ble jevnet med jorden, og bare grunnmuren sto igjen etter at «Haiyan» hadde rast fra seg.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

SE VIDEO: Nordmannen Erlend Johannesen filmet tyfonens herjinger i Filippinene i november i fjor.

En av de største evakueringene i fredstid

Vindstyrken på «Hagupit» er på opptil 210 kilometer i timen. Det kraftige regnet har skapt flom, og hus er blitt vasket vekk. Vindkastene fører til at trær faller og tak flyr av husene, og det meldes også om bølger på opptil 4,5 meters høyde.

Hagupit har rammet de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert for ett drøyt år siden. Store deler av de sentrale områdene i Samar-provinsen øst i landet, den nærliggende provinsen Leyte og byen Tacloban er uten strøm.

Frykten for «Hagupit», som er den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år, utløste det FN betegner som en av de største evakueringene i fredstid noensinne.

Mer enn 616.000 mennesker i lavereliggende og rasutsatte områder er blitt evakuert til skoler, rådhus, idrettssentre og kirker, opplyser landets nasjonale katastrofemyndigheter. Det er ventet at tyfonen vil bevege seg mot nordvestlige deler av landet og slå inn sør for hovedstaden Manila senere.

Tyfonen Hagupit brakte med seg kraftig vind og voldsomt regnskyll

Tyfonen Hagupit brakte med seg kraftig vind og voldsomt regnskyll da den traff land på Filippinene i helgen – her fra Legazpi i provinsen Albay søndag.

Foto: STRINGER/PHILIPPINES / Reuters/NTB Scanpix

Kraftigste stormen i 2014

For få dager siden betegnet meteorologene Hagupit som en kategori fem-tyfon, men den avtok kraftig i styrke på vei over Stillehavet, og søndag svekket den seg ytterligere til kategori to. Det er likevel den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

– Jeg kan ikke gå verken nordover eller sørover på grunn av veltende trær og strømmaster. Mange områder er oversvømt, forteller politikeren Ben Evardone fra Borongan, provinshovedstaden i Øst-Samar.

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen «Haiyan».

I byen Tacloban etter Haiyans herjinger

Havnebyen Tacloban på Filippinene etter tyfonen Haiyans herjinger i fjor. Her driver Erlend Johannesen fra Trondheim barnehjem.

Foto: NOEL CELIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt