Tvunget til å gå av som forbundskansler

Nasjonalforsamlingen i Østerrike har nå kastet forbundskansler Sebastian Kurz. Mistillitsvotumet kom etter en korrupsjonsskandale som først felte visekansleren.

Tildigere forbundskansler i Østerrike, Sebastian Kurz

MÅTTE GÅ: Forbundskansler Sebastian Kurz kjempet til siste slutt, men så hadde han ikke nok støtte i nasjonalforsamlingen. Han må nå gå av sammen med sin regjering.

Foto: Ronald Zak / AP

Sebastian Kurz (32) må gå av etter å ha blitt felt i opposisjonens mistillitsforslag. Forslaget ble støttet av det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), som tidligere var regjeringspartner. Dette er partiet til visekansleren som først ble felt i skandalen.

President Alexander Van der Bellen må nå i henhold til grunnloven utpeke en ny regjering bestående av teknokrater som skal styre fram til det blir holdt nyvalg i begynnelsen av september.

Sebastian Kurz og hans parti kan ha kommet styrket ut av kaoset. Resultatene fra EU-valget som kom på søndag viste at partiet til Kurz, fikk 34,9 prosent av stemmene. Det var en framgang på 8 prosentpoeng siden forrige valg.

– Jeg kan forstå følelsen av hevn fra noen, folk som ønsker å posisjonere seg før valget, men dette med å felle hele regjeringen, og ikke bare meg, noen måneder før et valg, det forstår jeg ikke, sa Sebastian Kurz da nederlaget var klart.

Stemte ned tidligere partner

FPÖ gjorde det alt for en uke siden klart at de ville stemme for opposisjonens mistillitsforslag. Mandag gjentok partiets leder Norbert Hofer dette.

– Vi vil støtte det, sa han.

FPÖ satt inntil nylig i regjering med forbundskansler Sebastian Kurz' konservative parti ÖVP, men trakk seg da Kurz i tidligere i måneden sparket innenriksminister Herbert Kickl.

Heinz-Christian Strache

DA ALT VAR BEDRE: Heinz-Christian Strache før han ble visekansler. Da var han partileder i det populistiske Frihetspartiet. Nå har partiet hans vært med på å felle tidligere regjeringspartner ÖVP.

Foto: Armin Weigel / AP

Skandalevideo fra Ibiza.

Konflikten mellom de to partiene toppet seg da de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte en video fra juli 2017.

Videoen ble fanget opp i en leie-villa på den spanske øya Ibiza.

I videoen snakker FPÖs daværende leder, og visekansler etter valget, Heinz-Christian Strache med en russisk kvinne. Kvinnen hevdet å være niesen til en russisk oligark.

Strache tilbyr henne, blant mye annet, lukrative offentlige kontrakter i Østerrike i bytte mot valgkampstøtte.

Strache måtte gå av som partileder i FPÖ og som visekansler i regjeringen. Senere sparket Kurz Kickl som var generalsekretær i FPÖ da Strache var leder. Flere andre statsråder fra partiet måtte også forlate sine posisjoner.

Kurz erstattet de avgåtte FPÖ-statsrådene med teknokrater og høytstående tjenestemenn og varslet nyvalg i september, men Europas yngste regjeringssjef må nå levere fra seg nøklene til kontoret.

SISTE NYTT

Siste nytt