NRK Meny
Normal

Presidenten tvitrer mot Twitter-blokade

I natt stengte den tyrkiske regjerningen Twitter grunnet «privatlivets fred». Nå tvitrer president Abdullah Gül at han tar avstand fra regjeringens Twitter-forbud.

Denmark Turkey Abdullah Gul

President Abdullah Gül mener at en fullstendig stenging av sosiale medier er helt uakseptabelt.

Foto: Mik Eskestad / Ap

Presidenten skriver at en fullstendig stenging av sosiale medier er helt uakseptabelt, og at bare enkelte internettsider bør stenges om retten mener at privatlivets fred er krenket.

Presidentens Twitter-utspill kommer etter at det tyrkiske teletilsynet BTK blokkerte Twitter etter kjennelse i en tyrkisk domstol.

Stengt av hensyn til «privatlivets fred»

Stengningen skjer på grunn av brudd på privatlivets fred, heter det fra tyrkiske myndigheter. Myndighetene har tidligere bedt Twitter fjerne noe av innholdet som er lagt ut, men Twitter har ikke gjort det, sier BTK på sine nettsider.

– Fordi det ikke var noe annet valg er adgangen til Twitter blitt stoppet i samsvar med kjennelser i retten for å hindre at flere borgere blir gjort til ofre, heter det.

– Bryr meg ikke

Turkey Twitter Recep Tayyip Erdogan

– Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er, sa statsministeren i en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på Twitter. Erdogan truet torsdag med å stenge nettstedet.

– Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er, sa Erdogan i en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa

EU er bekymret

EUs utvidelseskommissær Stefan Fuele sier han er alvorlig bekymret over skrittet Tyrkia er gått til. Tyrkia forhandler for tiden med EU om medlemskap.

– Å ha frihet til å kommunisere og å velge fritt hvordan man gjør det er en grunnleggende verdi for EU, skriver Fuele på sin Twitter-konto.

Tyrkias største opposisjonsparti vil utfordre domstolens beslutning og anke kjennelsen, opplyser en av partiets ledere.

Tvitre via SMS-meldinger

Twitters moderselskap i San Francisco sa torsdag kveld lokal tid at selskapet skulle undersøke saken, men har ikke kommet med noen formell uttalelse. Men selskapet publiserte en melding til tyrkiske brukere om hvordan de kunne fortsette å tvitre via SMS-meldinger.

En tyrkisk regjeringsrepresentant sier at myndighetene ikke har planer om å blokkere andre sosiale medier som for eksempel Facebook.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt