Urix forklarer

Tvilsomt om Clinton vant så mange nye velgere

HOFSTRA UNIVERSITY (NRK): Hillary Clinton virket bedre forberedt og lyktes delvis i å lokke Donald Trump utpå i spørsmål som er vanskelige for ham. Men det var slettes ingen knock out. Til det var hun for stiv og lik seg selv.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Video: Se høydepunktene fra nattens debatt

Ifølge en CNN-måling gjennomført umiddelbart etter debatten så mente to av tre at Clinton var best, og debattleder Lester Holt satt tonen fra start:

– Hvorfor er du den beste til å skape flere jobber i USA, var det første spørsmålet fra debattleder Holt til kandidatene.

Jobber: Knapp seier til Clinton

Begge har tidligere lagt fram ganske detaljerte planer for økonomien og vekst i sysselsettingen. Men under debatten var Hillary Clinton den som klarest fikk fram budskapet. Hun vil skape jobber ved å investere i bygging av infrastruktur, fornybar energi og stimulere små bedrifter. Hun snakket også om å øke minimumslønningene betalt fødselspermisjon.

– Jeg vil redusere bedriftssaketten fra 35 til 15 prosent, sa Trump da han fikk ordet etter Clinton. Resten av hans svar om økonomien handlet om hvordan Kina og Mexico stjeler jobbene fra USA, med forsikring om at han skal få dem hjem igjen.

For overbeviste Trump velgere er kanskje dette nok, men neppe for tvilerne.

Clinton angriper farsarven

Vi har nok veldig ulikt syn på hvordan en skaper jobber. Donald var heldig, han staret med et lån på 14 millioner dollar fra faren, sa Hillary Clinton.

Trump virket nesten litt uforberedt, og svarte uvanlig spakt at faren startet i det små og bygde et stort selskap. Så gikk han tilbake til å snakke om ubalanse i handelen med Kina og Mexico.

Hillary Clinton sa under TV-debatten at Donald Trump startet sin karriere med et lån fra sin far på 14 millioner dollar.

Video: Hillary Clinton angrep Donald Trump først.

Uavgjort om skatt

Trump og Clinton er kraftig uenige om skatt, men ingen av dem vant egentlig den runden. Uenigheten bunner i helt ulike syn på hva som skaper økonomisk vekst.

– Mine skattekutt vil være de største siden Ronald Reagan, sa Trump, og viste til at høye skatter er en viktig grunn til at jobbene forsvinner utenlands. Clinton mener de rikeste bidrar for lite til fellesskapet.

Trump på defensiven om selvangivelse

– Du har ikke offentliggjort din selvangivelse. Har ikke amerikanerne rett til å se den, spurte debattleder Lester Holt.

Hillary Clinton anklaget Donald Trump for at grunnen til at han ikke vil offentliggjøre selvangivelsene sine er at han vil skjule noe. Hun sa at han kanskje vil skjule at han ikke er så rik som han sier eller at at han har stor gjeld.

Video: Trump måtte svare for hvorfor han ikke hadde offentliggjort selvangivelsene sine.

– Den er til revisjon, svarte Trump, som han har gjort så mange ganger før.

– Men IRS (de amerikanske skattedirektoratet) sier at du kan offentliggjøre den nå, repliserte Holt.

– Jeg offentliggjør den når Hillary Clinton offentliggjør de 33 000 epostene som er slettet, repliserte Trump.

– Kanskje er han ikke så rik som han sier, kanskje har han ikke gitt så mye til veldedighet som han sier, kanskje skylder han mer og kanskje har han ikke betalt noe i føderale skatter, svarte Clinton.

Trump: Lov og orden mot rasemotsetninger

Trump virket direkte uforberedt på spørsmålet fra debattlederen om hvordan en skal bygge bro over rasemotsetningene. Han innledet sitt svare med å angripe Clinton for ikke å ville bruke ordene «lov og orden».

– Vi må bringe lov og orden tilbake til våre byer, sa Trump og viste blant annet til voldsbølgen i Chicago, president Obamas hjemby. Han forsvarte «stopp og ransak»-politikken i New York, som nå er forlatt fordi den bidro til å stigmatisere unge afroamerikanske menn. En domstol i New York har også sagt at praksisen er grunnlovsstridig.

Clinton snakket også om betydningen av respekt for loven, men hun går også inn for strengere våpenlover og kriminalreform.

Trump har forsøkt å nærme seg afroamerikanske velgere de siste ukene. Hans lov og orden-linje bidrar bare til større avstand. Han kunne enkelt ha vist større innlevelse.

Obamas fødselsattest – enda en gang

– Jeg gjorde president Obama en stor tjeneste ved å få fram fødselsattesten hans, sa Trump. Han gjentok også at det var Hillary Clintons stab som i forbindelse med valgkampen i 2008 begynte å snakke om Obamas fødselsattest.

– Det er ikke sant, sa Clinton.

– Feil, sier også Hillarys valgkampsjef fra 2008, Patti Solis Doyle.

– Det var en av våre frivillige som skrev en epost med spørsmål om Obamas fødested, og han fikk sparken, sa hun til CNN i morges.

Her kan du se presidentduellen mellom Donald Trump og Hillary Clinton i sin helhet.

Video: Se hele presidentdebatten her.

Atomstrategi til besvær

Da debattleder Holt spurte Trump om hans syn på at president Obama vurderer å endre dagens atomvåpenstrategi, som åpner for mulig førstebruk av kjernevåpen, var Trump tydelig utenfor komfortsonen.

– Jeg vil ikke slå til først, men vi kan ikke utelukke noe, svarte han. Så fortsatte ha med at det er Kina som bør ta ansvaret for å gå inn og stanse Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– En mann som lar seg provosere av en tweet bør ikke ha fingeren på atomknappen, sa Clinton. –Den linjen er gammel, svarte Trump.

– Men den er god, repliserte Clinton.

Kvinner og utseende

Debattleder Holt konfronterte Trump med et tidligere utsagn om at Hillary Clinton ikke har «presidential look» – eller presidentaktig utseende.

– Hun har ikke stamina, det må du ha når du skal forhandle med vanskelig land som Iran og Saudi-Arabia, svarte Trump. Han slapp unna å kommentere utsagnet om utseende. Men det ga Clinton anledning til å trekke fram en historie om en udokumentert, kvinnelig innvandrer som deltok i en skjønnhetskonkurranse Trump også var til stede på.

– Trump kalte henne Miss Piggy og «en husholderske». Nå er hun blitt amerikansk statsborger og skal stemme, sa Hillary.

Jeg har mye bedre dømmekraft og temperament enn Mrs. Clinton. En av mine største fordeler er temperamentet, sa Donald Trump og foregrep dermed et forventet angrep fra Clinton.

– Det er viktig for å vinne. Hillary har et forferdelig temperament, la han til.

Ingen dummet seg ut

Det var Hillary Clinton som var mest offensiv i denne debatten, og det var også hun som kom med de fleste personangrepene på motstanderen. Trump unnlot å komme med flere av de verste personkarakteristikkene han har brukt tidligere i sine tilsvar.

Han framsto dermed som mer seriøs, men samtidig svakere i flere av de politiske sakene, særlig når det gjaldt rasespørsmålet og utenrikspolitikken. Det var ingen øyeblikk som vil gå over i historien som det som avgjorde valgkampen i den ene eller andre retningen.

Clinton hadde tydelig forberedt seg på å synes i TV-ruta mens Trump snakket. Hun så vekselvis interessert, smilende og lett overbærende bort på Trump, mens han så ned store deler av tiden hun snakket. Det tar seg aldri godt ut på fjernsyn.

Men det er tvilsom om Clinton vant så mange nye velgere med kveldens opptreden. Til det var hun for stiv og lik seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt