Hopp til innhold

Tror ikke på Strauss-Kahn-comeback i 2012

Med mindre voldtektssaken henlegges, er det lite trolig at Dominique Strauss-Kahn gjør comeback under det franske presidentvalget i 2012.

Dominique Strauss-Kahn

I NYTT LYS: New York Times publiserte fredag sjokknyheten om at stuepiken som har anklaget Dominique Strauss-Kahn for voldtekt har løyet flere ganger under sin forklaring. Her forlater Strauss-Kahn varetektboligen på Manhattan i begynnelsen av juni for å forklare seg for retten. Han har hele tiden sagt at han er uskyldig.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Det sier NRKs Europa-korrespondent Hege Moe Eriksen.

– Det er nok utelukket at han vil lansere seg som kandidat med mindre saken henlegges, sier hun.

Fredag ble det kjent at påtalemyndighetene i New York åpner for å droppe siktelsene mot Strauss-Kahn.

Stuepiken tatt i løgn

Hege Moe Eriksen

FØLGER SAKEN: NRKs Europa-korrespondent Hege Moe Eriksen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Bakgrunnen er at etterforskerne nå sår tvil om troverdigheten til stuepiken som hevder Strauss-Kahn voldtok henne på et luksushotell i New York.

Sentrale kilder i etterforskningen sier til avisa The New York Times at politiet har avdekket flere løgner i stuepikens forklaring.

Når etterforskerne og Strauss-Kahns forsvarere møtes i retten i New York fredag kveld norsk tid, kan saken ta en dramatisk vending: Dersom dommeren ikke finner grunnlag for å opprettholde siktelsen vil Strauss-Kahn trolig bli løslatt fra varetekt.

På sikt kan hele saken mot den franske politikeren bli henlagt, ifølge amerikanske medier.

Må til Frankrike

For å i det hele tatt kunne stille som presidentkandidat krever fransk lov at Strauss-Kahn returnerer til Frankrike. Ifølge den franske avisa Le Figaro vil amerikanske myndigheter trolig ikke la ham forlate USA før saken er ferdig etterforsket.

Det franske Sosialistpartiet åpnet sitt primærvalg tirsdag denne uken. Personer som ønsker å lansere sitt kandidatur har frist fram til 13. juli.

– Han kan i teorien lansere sitt kandidatur fram da. Om det er mulig i praksis gjenstår å se, sier Europa-korrespondent Moe Eriksen.

– Sjansen lik null

Frankrike-ekspert Franck Orban hevder overfor NTB at toget allerede har gått for Strauss-Kahn. Orban mener nominasjonsprosessen i Sosialistpartiet allerede har kommet for langt, og sier at muligheten for at han stiller er lik null.

– Han kan komme tilbake, men ikke ved valget i 2012 , fastholder Orban.

– Da denne saken startet sendte den sjokkbølger inn i Frankrike og snudde opp ned på fransk politikk. Strauss-Kahn var sosialistenes favoritt til å vinne valget. Dersom saken nå blir henlagt blir det et nytt sjokk, nettopp fordi den har fått så store konsekvenser, sier Moe Eriksen.

Ekspertene er ikke enige om den tidligere pengefondssjefens presidentsjanser neste år.

I motsetning til Orban mener lektor Henrik Prebensen i København at Strauss-Kahn fortsatt kan kuppe valget, forutsatt at han renvaskes av amerikanerne.

– Hvis det virkelig går slik at det i løpet av kort tid blir klart at det var en falsk anklage, så tror jeg mange vil gjøre mye for at han kan komme til å stille opp i presidentvalget, sier Prebensen til Ritzau, melder NTB.

– En bombe i fransk politikk

Strauss-Kahns leilighet i Tribeca

HER SITTER HAN I VARETEKT: etter mye om og men fikk Strauss-Kahn lov til å sone sin varetekt i en rådyr leilighet i Tribeca på Manhattan. Han må selv dekke kostnader til vakthold.

Foto: STAN HONDA / Afp

Også innad i Sosialistpartiet er det ulike meninger om Strauss-Kahns sjanser til komme tilbake i fransk politikk.

En av hans nærmeste partfeller, Pierre Moscovici, har allerede gitt opp å få Strauss-Khan tilbake, og lansert sin støtte til François Hollande som partiets neste presidentkandidat.

– Fransk politikk har strevd med å gå videre etter Strauss-Kahn-saken. Dersom den henlegges vil man spørre seg: «Hva nå?». Er det i det hele tatt mulig for Strauss-Kahn å komme tilbake, og dersom han kommer tilbake; hvilken fremtid vil han ha, sier Hege Moe Eriksen.

Hun forklarer at det fortsatt er for tidlig å tegne et klart bilde av hvordan franskmennene vil vurdere Strauss-Kahn dersom han skulle komme tilbake.

– Noen franskmenn jeg snakker med sier han er politisk død. Andre sier at de ville stemt på ham i dag dersom han kommer tilbake. Alle hadde trodd at saken ville gå sin gang i amerikansk rett, og dette slår ned som en bombe, sier hun.

Rettsmøte i dag

Inntil pågripelsen i New York var Dominique Strauss-Kahn regnet for å være den største utfordreren til Nicolas Sarkozy under neste års presidentvalg i Frankrike.

Derfor har det også vært spekulert stort i om voldtektsanklagene er en del av en omfattende svertekampanje i regi av Strauss-Kahns politiske motstandere.

Helt siden det første rettsmøtet etter pågripelsen har politikerens advokater William W. Taylor III og Benjamin Brafman hevdet at de sitter på en mengde informasjon som sår tvil om stuepikens troverdighet.

Brafman, som tidligere har vært forsvarer for Michael Jackson, har hele veien kjørt hardt på at han krever å få innsyn i samtlige dokumenter i saken.

Fredag kveld norsk tid møtes partene i rettslokalene i New York. NRK.no følger saken.