Normal

Tviler på rask restaurering av Palmyra

Eksperter på syrisk kulturarv er sterkt tvilende til at terrororganisasjonen IS' ødeleggelser i oldtidsbyen Palmyra lar seg rette opp, slik syriske myndigheter hevder.

Ødeleggelser ved museet i Palmyra

HERJET: Et bilde offentliggjørt søndag viser ødeleggelsene ved det gjenerobrede museet i Palmyra.

Foto: Uncredited / Ap

– Alle er opprømt fordi Palmyra er «befridd», men vi skal ikke glemme at svært mye er ødelagt. Jeg tviler sterkt på evnen til å gjenoppbygge stedet, selv med internasjonal bistand, sier Annie Sartre-Fauriat, som tilhører en Unesco-oppnevnt ekspertgruppe på syrisk kulturarv.

Russiskstøttede regjeringsstyrker gjenerobret i påsken både oldtidsbyen og den moderne provinsen Palmyra, som hadde vært kontrollert av ekstremistgruppen IS i nærmere ti måneder.

Selv om IS hadde ødelagt to store templer og andre kulturminner, var det også ruiner som fortsatt sto igjen, blant annet et romersk amfiteater.

Tviler på rask restaurering

Maamoun Abdulkarim, som har det øverste ansvaret for vern av fortidsminner i Syria, anslo mandag at 80 prosent av ruinene var i «god stand» og at restaureringsarbeidet ville ta fem år.

– Når jeg hører at vi skal bygge opp Bels tempel, virker det illusorisk. Vi kan ikke gjenoppbygge noe som er pulverisert. Gjenoppbygge hva da? Et nytt tempel? Jeg tror det er andre oppgaver i Syria som har høyere prioritet enn å gjenoppbygge ruiner, sier Sartre-Fauriat.

Hun kaller gjenerobringen et politisk og medialt framstøt for å få opinionen over på president Bashar al-Assads side.

Forbauset over uttalelser

Christopher Prescott

OVERDREVET: Arkeologiprofessor Christopher Prescott mener syriske myndigheter har overdrevet hvor stor del av kulturminnene de klarte å redde unna før IS inntok Palmyra.

Foto: UiO

Sartre-Fauriat får støtte av arkeologiprofessor Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo.

– Jeg er noe forbauset over uttalelse fra militæret og myndighetene i Syria, på grunn av ødeleggelsene vi har fått vite om det siste året: Templene til Baal og Bel, triumfbuen og gravtårnet ligger i grus.

Han tror myndighetene i Damaskus har overdrevet hvor stor del av kulturminnene som ble reddet unna å redde unna før IS tok kontroll.

– Både i Irak og Syria har myndighetene overdrevet hvor mye de har reddet unna. Alle figurer i museet med ansikt, har fått ansiktet eller hodet fjernet systematisk. Militæret har også stått for omfattende plyndring før IS tok kontroll, sier Prescott.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt