Hopp til innhold

Eksperter uenige om konsekvenser av gresk øy-moms

Etter alt å dømme får de greske øyene en momsøkning på 30 prosent. Norsk hotelleier på Kreta tror ikke endringen vil true levebrødet hans.

Jo Fjær driver hotellet Mythologia på Kreta

HOTELLEIER: Jo Fjær, som driver hotellet Mythologia på Kreta, tror at økt moms på øyene får lite å si på øyene, og at reisende ser mer på flyprisene.

Foto: Privat

Regjeringen i Hellas har presentert en detaljert spareplan til sine kreditorer. En av punktene de skal ha gått med på, er at foretak på de greske øyene må betale like mye moms som resten av landet.

Mange av de greske øyene, særlig de som ligger langt unna fastlandet, betaler i dag en momssats på 13 prosent, mens resten av landet ligger på 23. Nå tyder mye på at den høyeste momssatsen blir lik for hele landet.

– Spiker i kista

Forslaget er kontroversielt, og et av regjeringspartiene, Uavhengige grekere, er spesielt motstander av det.

Turisme er Hellas' viktigste inntektskilde, og det råder frykt for at bransjen rammes hardt med en 30 prosents økning i momssatsene.

Pappou Ioannis, som leder næringsrådet i øygruppen Dodekanesene, hvor blant annet Rhodos ligger, sier til The Guardian at en økt skatt vil være en spiker i kista for at det kan eksistere liv på øyene.

En økonomiekspert avisa har snakket med, antyder en prisøkning på 10 prosent for pakketurer til området.

– Liten forskjell

Ragnhild Silkoset

PRISPRESS: Professor Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI tror at økt moms vil påvirke negativt.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Professor Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI mener at priskonkurransen er så stor i dette markedet, at dette vil påvirke øyene negativt med tanke på turisme.

– Jeg tror pris har en stor betydning, og folk vil tenke alternative land. Hellas vil miste konkurransefortrinnet sitt i og med at det er bygd en forventning til landet som et rimelig alternativ, sier Silkoset.

Men hun møter motstand fra markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving. Hun sier at det per i dag ikke er en veldig stor prisforskjell mellom øyene og fastlandet i Hellas, og hun tror ikke at en momsjustering vil bety noe for antall turister til de greske øyene.

Hun er imidlertid klar på at pris har mye å si for reisende, og at situasjonen kan endre seg.

– Det er kjempehard konkurranse mellom reiseselskapene, og det handler ikke bare om reiser til Hellas, men også til land som Italia og Spania, sier hun, og legger til at Hellas i dag verken er blant de dyreste eller billigste reisemålene.

Rhodos

SÅRBART: Turisme er Hellas' viktigste inntektskilde, og det råder frykt for at bransjen rammes med en 30 prosents økning i momssatsene på øyene.

Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

– Flyprisene betyr mer

Nordmannen Jo Fjær har i sju år drevet Hotel Mythologia på Kreta, og har liten tro på at en økt moms vil true levebrødet hans.

– Jeg tror ikke dette har noen store ringvirkninger for det hotellet jeg driver. Det er en såpass liten økning det dreier seg om, sier Fjær.

For tiden er det i stor grad nordmenn som ferierer på hotellet hans på Kreta, og Fjær sier at de i liten grad snur på euroen når de er på besøk.

– Vi kan ha gjester som er her i to uker uten at de aner hvor mye penger de har brukt. Jeg har inntrykk av at folk ser mye mer på flyprisene enn på hotellpriser og forbruk når de skal på ferie, sier Fjær.

SISTE NYTT

Siste nytt