Tvil om ja-flertall i Hellas

ATHEN/OSLO (NRK:) En meningsmåling som er lekket til en gresk avis viser et ja-flertall før søndagens folkeavstemning. Men analysebyrået sier målingen ikke er fullstendig.

Greske demonstranter

Nei-tilhengere demonstrerte onsdag kveld i flere greske byer, som her i Hellas' nest største by Thessaloniki.

Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

47,1 prosent av de spurte svarer i målingen at de vil stemme ja i folkeavstemningen, mens 43,2 prosent vil stemme nei.

Men det hersker stor usikkerhet knyttet til tallene. Analysebyrået GPO, som har laget undersøkelsen, sier at konklusjonen er trukket basert på bare fragmenter av undersøkelsen, og at den ikke var ment til publisering.

Målingene er gjort for banken BNP Paribas tirsdag og publisert av den greske nettavisen Euro2day onsdag kveld. GPO sier de nå fraskriver seg ansvaret for den og at de nå vil forfølge saken videre.

Men dersom undersøkelsen er en pekepinn på hvordan det vil gå i søndagens folkeavstemming, så går det mot et nederlag for Syriza og statsminister Aleksis Tsipras.

Spørsmålet ved folkeavstemningen er stilt slik at et «nei» betyr støtte til regjeringen til statsminister Aleksis Tsipras.

Den samme målingen viser også at tre av fire grekere vil at landet fortsatt skal være medlem av den felleseuropeiske valutaen euro, «uansett hvilke ofre som må gjøres».

Støtten til Syriza minsker

Køer av pensjonister

Lange køer av pensjonister utenfor nasjonalbanken i Athen torsdag.

Foto: Marko Djurica / Reuters

Den nye meningsmålingen kommer etter en måling der neisiden får en oppslutning på 46 prosent mot 37 prosent for ja-siden.

Den målingen ble tatt opp fra søndag til tirsdag. En nærmere analyse av tallene viser at de som svarte etter at det mandag ble innført grenser for hvor mye penger folk kunne ta ut av banken, var mer tilbøyelige til å si at de ville stemme ja.

Dermed kan det se ut som om også den målingen viser at neisiden svekkes.

Stor usikkerhet om valgdeltagelsen

Tallene fra meningsmålingene er ekstra usikre ettersom ingen har noen klar oppfatning av hvor stor valgdeltagelsen vil bli søndag.

Spørsmålet ved gresk folkeavstemning er uklart utformet og kan være vanskelig å forstå.

Skal forslaget som EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbankeno og Det internasjonale pengefondet i Eurogruppen la frem 25.06.2015 og består av to deler, som utgjør deres felles forslag, godtas?

Det første dokumentet har tittelen «Reformer for å fullføre det pågående programmet og senere» og der andre «Foreløpig analyse av bærekraften til gjelden».

Spørsmålet ved gresk folkeavstemning

Både den uklare spørsmålsstillingen i folkeavstemningen og at problemene knyttet til den greske krisen er svært kompliserte, gjør at folk NRK snakker med i Athen ikke vet om de vil stemme søndag.

Alexis Tsipras

Statsminister Alexis Tsipras gjentok i en TV-tale onsdag oppfordringen til velgerne om å stemme nei i søndagens folkeavstemning.

Foto: Reuters

Sier regjeringen kan gå av

Statsminister Tsipras gjentok i en direktesendt TV-tale sin oppfordring til grekerne om å stemme nei.

– Jeg ber dere om å si nei. En nei-stemme i folkeavstemningen vil legge press på kreditorene, sa Tsipras.

Yanis Varoufakis

Den utradisjonelle greske finansministeren Yanis Varoufakis kom på motorsykkel til et møte med statsminister Alexis Tsipras for å diskutere krisen onsdag.

Foto: Jean-Paul Pelissie / Reuters

Finansminister Yanis Varoufakis sier i dag at regjeringen kan komme til å gå av dersom det blir et ja-flertall på søndag.

– Ja, vi kan komme til å gjøre det. Men vi vil gjøre det i samarbeid med den som vil ta over etter oss, sa han på spørsmål om regjeringen ville gå av.

Det er ikke klart om Varoufakis snakket på vegne av regjeringen da han kom med advarselen om at regjeringen kan komme til å gå av.

Angriper regjeringen

Opposisjonslederne i Hellas bruker sterke ord om statsminister Tsipras etter talen onsdag.

Den tidligere statsministeren Antonis Samaras sier at Tsipras «ikke var modig nok til å innrømme at det var han som godkjente stengningen av bankene og at ikke turte å innrømme at han hadde lagt frem innstramningstiltak som var like de om kreditorene la frem».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt