Demonstrantene tviholder på Tahrir-plassen

Egyptere som demonstrerer mot landets militære ledere holder fortsatt stand på Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo, til tross for at 20 mennesker ble drept i helga.

Video Direkte fra Tahrir-plassen

VIDEO: Se direkte fra Tahrir-plassen.

Demonstrantene har oppholdt seg på Tahrir-plassen siden fredag, da over 50.000 mennesker samlet seg for å kreve at det midlertidige militære styret overfører makten til en sivil regjering så fort som mulig.

Søndag satte sikkerhetsstyrker inn en storoffensiv for å spre folkemengden, men det tok ikke mer enn en time før demonstrantene var tilbake, skriver BBC.

Til tross for at 20 mennesker ble drept i helgens sammenstøt, overnattet flere tusen mennesker på plassen, og mandag morgen fortsetter den lengste sammenhengende protesten i Egypt siden revolusjonen i februar.

Ifølge øyenvitner forsøkte sikkerhetsstyrkene å fjerne demonstrantene igjen mandag morgen. De skal ha blitt drevet tilbake da demonstrantene kastet brostein mot dem.

Les: Nye samanstøytar på Tahrir-plassen
Les: Minst 11 drept i uroligheter i Kairo

Demonstranter overnatter i en park i Kairo

Demonstranter overnatter i en park i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– 1700 skadd

Søndag kveld kastet demonstrantene steiner og bensinbomber mot politiet, som svarte med tåregass og gummikuler.

Flere demonstranter hevdet også at politiet skjøt med skarp ammunisjon, noe de benekter.

Ifølge helsedepartementet er så mange som 1700 mennesker skadd, og det skal være satt opp flere provisoriske sykestuer på gatene i Kairo.

Leger sier til Al Jazeera at flere av de skadde er skutt i hodet eller øynene, og at mange må ha behandling etter å ha pustet inn tåregass.

Det har også kommet meldinger om voldelige sammenstøt i byene Alexandria, Suez og Aswan.

Protester på Tahrir-plassen

Demonstrantene kastet stein og bensinbomber mot politiet.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Lover valg som planlagt

Demonstrantene frykter at det militære rådet som har ansvar for overføringen av makten til en sivil regjering vil forsøke å holde på makten selv.

Tidligere denne måneden fikk militærrådet tegnet opp et utkast til ny grunnlov, der militæret vil være sikret en rekke garantier, blant annet at styringen av militærbudsjettet skal være utenfor nasjonalforsamlingens kontroll.

– Folk føler seg lurt, og frykter at landet beveger seg fra enevelde til militærdiktatur, sier demonstranten Mosa'ab Elshamy til CNN.

Les: – Myndighetene fabrikkerer konflikten mellom kristne og muslimer i Egypt

Valget av ny nasjonalforsamling skal etter planen komme i gang 28. november, og militærrådets leder Mohamed Tantawi lover at valget skal avholdes som planlagt.

I en uttalelse fra militærrådet heter det at sammenstøtene i Kairo er «beklagelige», men at innenriksdepartementets sikkerhetsstyrker har vært tilbakeholdne mot demonstrantene.

Ny demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo, Egypt

Hele 50.000 mennesker møtte opp på Tahrir-plassen fredag.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt