Hopp til innhold

Cameron og Clegg tviholder på «ekteskapet»

David Cameron og Nick Clegg lover å holde ut hele regjeringsperioden, til tross for dårlige meningsmålinger og interne uenigheter.

Nick Clegg og David Cameron

Nick Clegg og David Cameron mener selv de er på god vei til å bygge en sterkere økonomi og et mer rettferdig samfunn.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Gry Blekastad Almås

En varig britisk koalisjonsregjering var et ukjent begrep da David Cameron dannet sin koalisjon med Liberaldemokratene for to og et halvt år siden.

Den ble spådd en brå død, men halvveis inn i den femårige regjeringsperioden insisterer koalisjonspartnerne på å stå distansen ut.

Som et nygift ektepar kom den nybakte statsministeren David Cameron og hans nestkommanderende, Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, lett slentrende gjennom hagen i Downing Street en maidag i 2010.

De smilte og lo foran et pressekorps som ikke hadde tro på at ekteskapet ville vare. I dag sto de to side om side igjen, noe som har blitt en relativt sjelden forestilling.

En mer saklig og alvorlig tone preget paret når det i dag gjorde rede for sine 32 måneder sammen i regjering. Det er ingen tvil om at de politiske realitetene har truffet dem begge.

– Holder sammen med stø kurs

Men de valgte i dag å fokusere på oppnådde resultater. De mener selv de er på god vei til å bygge en sterkere og bedre balansert økonomi og et mer rettferdig samfunn.

Samtidig pekte de på nye løfter og kommende reformer; arbeidende foreldre skal få støtte til barnepass, flere boliger skal bygges, eldre skal få en mer verdig alderdom.

– Vi holder sammen med stø kurs, var omkvedet til de to i dag. Men de innrømmer også at det har vært uenigheter dem imellom, og at det utvilsomt kommer til å bli mer av det.

Les også: – Dette er en offentlig ydmykelse av Nick Clegg
Les også: Storkrangel om bostøtten i London

David Cameron og Nick Clegg

David Cameron og Nick Clegg varsler flere uenigheter dem imellom.

Foto: ANDREW WINNING / Afp

EU-saken splitter

EU er en av sakene som splitter. Mens Cameron er presset i egne rekker til å distansere seg mest mulig fra Den europeiske union, vil Clegg være nærmest mulig Brussel.

Senere denne måneden skal Cameron holde en tale om Storbritannias forhold til EU, der det er ventet at han vil konkretisere hvilke endringer han ønsker.

Han har gjort det klart at han ikke ønsker å løsrive seg fra Europa i samme grad som det norske forholdet til EU, og samtidig ønsker han at flest mulig beslutninger som angår britene blir tatt i Westminster, ikke i Brussel.

Han vil reforhandle avtalen med EU for deretter å be om folkets mening. Men om en folkeavstemning skal gi et ja eller nei til et videre EU-medlemskap eller til den reforhandlede avtalen, forblir inntil videre uvisst.

Les også: Barth Eide advarer Storbritannia mot å forlate EU

Dalende meningsmålinger

Koalisjonen er ikke bare truet av splittelsen internt, men også av dalende meningsmålinger.

Det er opposisjonspartiet Labour som ligger an til å vinne neste valg, slik det ser ut nå, mens det britiske uavhengighetspartiet UKIP stjeler konservative stemmer og vokser seg stadig sterkere, basert på sin standhaftige EU-motstand.

Og med rykter i britiske medier om at Labour-lederens storebror, den tidligere utenriksministeren David Miliband vurderer et comeback i partiets første rekke, blir ikke statsminister David Camerons uttalte ønske om å forbli ved makten til 2020 noe enklere.

Brutte løfter

Nick Clegg har måttet tåle et popularitetsfall nesten uten sidestykke siden regjeringsdannelsen.

Tapte saker koster, særlig for en juniorpartner i en koalisjonsregjering. Men også David Cameron møter kritikk for brudte valgløfter. Hvor ble det for eksempel av hans store prosjekt «The Big Society», spør flere frivillige organisasjoner i dag.

De føler seg sviktet av statsministerens mangelfulle oppfølging av oppfordringen om at alle skulle ta i et tak for fellesskapet. De beklager seg over kutt i bevilgningene og at de er uten påvirkning i viktige beslutninger som angår dem.

Og nå fra nyttår mister over en million briter deler av eller hele barnetrygden. Det er heller ikke tiltak som gjør regjeringen mer populær.

Men den to og et halvt år gamle koalisjonsregjeringen insisterte i dag på at slike tiltak må til for å få en skakkjørt økonomi i balanse igjen.

Den liberalkonservative regjeringen skal holde ut ytterligere to og et halvt år, lovet – eller truet – de to partilederne i dag. Men var det et løfte av typen som blir holdt?

Les også: «Ingen» har tillit til britiske politikere

SISTE NYTT

Siste nytt