NRK Meny
Normal

Tvang ukrainske soldater til retrett

Ukrainske soldater ga onsdag ettermiddag etter for krav fra pro-russiske aktivister og satte våpnene sine ut av drift ved byen Kramatorsk i Øst-Ukraina.

Pansrede kjøretøyer

Lokale innbyggere blokkerer ukrainske pansrede kjøretøyer på vei til Kramatorsk onsdag.

Foto: Sergei Grits / Ap

Pro-russisk aktivist

En pro-russisk aktivist med flagget til den såkalte 'Folkerepublikken Donetsk' er blant dem som blokkerer ukrainske styrker utenfor Kramatorsk.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / AFP
Ukrainske soldater

To av de ukrainske soldatene som onsdag ettermiddag ble tvunget til å desarmere våpnene sine utenfor Kramatorsk.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Kolonnen med ukrainske soldater var omringet av sivil lokalbefolkning og pro-russisk milits utenfor Kramatorsk.

Etter krav fra en av militslederne gikk de ukrainske soldatene med på å desarmere riflene sine ved å gi fra seg sluttstykkene, melder en journalist fra nyhetsbyrået Ap som er på stedet.

Soldatene skal ha gått med på å desarmere riflene i bytte mot at de fikk lov til å forlate stedet i sine kjøretøyer.

Kramatorsk ligger rundt 150 kilometer fra grensen til Russland.

Se kart nederst i saken.

Tok tilbake kontrollen tirsdag

Tirsdag tok ukrainske styrker tilbake kontrollen over en politistasjon og flyplassen i Kramatorsk etter at de var blitt okkupert av pro-russiske aktivister i helgen.

I dag sendte ukrainske militære forsterkninger i retning av Kramatorsk, men kolonnen med 14 pansrede kjøretøyer ble blokkert på veien utenfor byen.

Nå i ettermiddag kom altså meldingen om at de ukrainske soldatene var tvunget til å avvæpne seg og trekke seg tilbake.

Ukrainske styrker bytter side

Et annet sted utenfor Kramatorsk skal en gruppe ukrainske soldater ha desertert og sluttet seg til den pro-russiske militsen.

Pro-russiske aktivister

Pro-russiske aktivister oppe på en av de ukrainske personellkjøretøyene de nå kontrollerer i Slavjansk.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Seks pansrede personellkjøretøyer ble morges sett utenfor Kramatorsk i ukrainske styrkers besittelse.

Senere i dag ble de samme seks kjøretøyene sett i Slavjansk under kontroll av prorussiske separatister, med russiske flagg.

En soldat som passet på ett av kjøretøyene, sa til Reuters at han hørte til en ukrainsk fallskjermavdeling basert i Donetsk.

Soldaten oppga som grunn at både han og de andre ukrainerne hadde sluttet seg til separatistene fordi de ikke ville skyte på sine egne.

Forsvarsdepartementet i Ukraina bekrefter at de seks pansrede kjøretøyene nå er under kontroll av pro-russiske styrker, men sier at de ble tatt av ekstremister og sier ikke noe om desertører.

Versjonen til det ukrainske forsvarsdepartementet underbygges av en journalist fra nyhetsbyrået Ap i Slavjansk som hørte en soldat si at han var tvunget til å bytte side.

– Hvordan skulle jeg oppføre meg hvis jeg hadde våpen rettet mot seg, sa den ukrainske soldaten til en lokal innbygger ifølge Ap-journalisten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainsk MIG 295

Et MIG 295 fra det ukrainske flyvåpenet fløy onsdag lavt over lokalbefolkningen som sperret veien for ukrainske styrker på veien til Kramatorsk.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / AFP

Kontrolleres av pro-russisk milits

Gatebilde i Slavjansk

En sivil syklist foran en av de pro-russiske aktivistene som kontrollerer sentrum av Slavjansk.

Foto: Genya Savilov / AFP

Mens det er uklart om den ukrainske hæren eller militsent har kontroll over Kramatorsk, kontrollerer pro-russisk milits nabobyen Slavjansk.

Selv om pro-russisk milits har okkupert bygninger i rundt ti byer rundt om i Øst-Ukraina, er det i Slavjansk med sine drøyt 100.000 innbyggere de gir inntrykk av å ha mest kontroll over byen.

Militsen tok sist helg over politihovedkvarteret og administrasjonsbygninger i byen, og synes også ha kontroll over gatene i byen.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP rapporterte i ettermiddag om minst seks pansrede personellkjøretøyer og lette stridsvogner i sentrum av Slavjansk, flere av dem med russiske flagg på.

Kjøretøyene var omkranset av mange titalls uniformerte menn som sa at de var frivillige eller ukrainske desertører.

Møtes i Geneve

Mens ukrainske og pro-russiske styrker står mot hverandre i Øst--Ukraina, skal partene møtes i sveitsiske Geneve i morgen.

Skjærtorsdag skal representanter for Russland og Ukraina sette seg ved forhandlingsbordet i Genève for å prøve å starte en dialog. Også representanter for USA og Europa skal være til stede.

I dag sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at forsvarsalliansen vil styrke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina.

Dermed kan det se ut til at temperaturen har steget også på den storpolitiske arenaen før torsdagens møte.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt