NRK Meny
Normal

Ytterliggående ukrainsk politiker tvang kringkastingssjef til å gå av

Da Ukrainas statlige kringkaster sendte den russiske seremonien om annekteringen av Krim-halvøya på TV, tvang et parlamentsmedlem fra det ytterliggående høyrepartiet Svoboda kringkastingssjefen til å gå av.

Minst fem menn, deriblant parlamentsmedlemmet Igor Mirosjnisjenko, seg onsdag inn på kontoret til kringkastingssjefen Oleksandr Pantelejmonov.

Det var Pantelejmonov som besluttet å sende tirsdagens seremoni fra Kreml i Moskva, hvor Putin signerte en lov som gjør Krim-regionen til russisk territorium.

Gruppen filmet seg selv mens de tvang Pantelejmonov til å skrive under på sin egen oppsigelse, og la deretter ut videoen på Youtube.

Mennene anklaget Pantelejmonov for å sende materiale til støtte for Russland i under uroen i Ukrainas hovedstad Kiev de siste månedene. De brukte også det nedsettende betegnelsen «Moskvasøppel» om ham, ifølge den britiske avisen The Guardian.

TV-kanalen First Channel, hvor sermonien fra Moskva ble sendt, har blitt beskyldt for sensur og for skjev dekning i perioden tidligere president Viktor Janukovitsj styrte Ukraina.

Jobber med ytringsfrihet

Vitalij Klitsjko

VIL HA STRAFF: Politikeren Vitalij Klitsjko, som stiller i presidentvalget i Ukraina i mai, mener det er viktig at medlemmene av nasjonalforsamlingen som deltok blir straffet

Foto: Espen Aas / NRK

Mirosjnisjenko er medlem i en ny komité for ytringsfrihet i den ukrainske nasjonalforsamlingen. Etter å ha avsatt kringkastingssjefen, sa han at han ikke hadde gjort noe galt, men at han var forberedt på å bli satt under etterforskning. Han la til at Pantelejmonov hadde «vært underlagt Putin og russisk propaganda på en tid hvor ukrainere døde i gatene».

– Dette angrepet på ytringsfriheten må etterforskes umiddelbart og de ansvarlige må bli strafforfulgt. Alt annet vil bare åpne opp for flere angrep på som arbeider i mediene og på aktivister, sier Heather McGill fra Amnesty International til Guardian.

– Det er oppsiktsvekkende at et medlem av en komité i nasjonalforsamlingen som jobber med ytringsfrihet var involvert i angrepet. De fungerende myndighetene må sende et signal om at slik opptreden ikke blir tolerert i Ukraina, la hun til.

Russiske myndigheter har flere ganger hevdet at den nye overgangsregjeringen i Ukraina er ledet av radikale krefter og «nynazister».

Riktignok deltar Svoboda-partiet og den sterkt høyreorienterte lederen Oleh Tjahnybok i regjeringen, men regjeringskollegiet for øvrig er langt mer sammensatt. Mirosjnisjenkos «avsetting» av kringkastingssjefen passer likevel inn i russernes fremstilling av situasjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

En Svoboda-tilhenger i Kiev

TILHENGER: En tilhenger av det ytterliggående høyrepartiet Svoboda i Ukrainas hovedstad Kiev. Partiet deltar i den ukrainske overgangsregjeringen.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Test for regjeringen

I og med at riksadvokaten i Ukraina også er medlem av Svoboda-partiet, kan hendelsen bli en viktig prøve for Ukrainas nye regjering, som ble satt raskt sammen etter at Janukovitsj flyktet fra Kiev.

Politikeren Vitalij Klitsjko, som stiller i presidentvalget i Ukraina i mai, mener det er viktig at medlemmene av nasjonalforsamlingen som deltok blir straffet. Han ber om at riksadvokaten starter en åpen etterforskning av hendelsen.

– Ukrainere endret maktforholdene i landet på grunn av lovløsheten og mangelen på rettferdighet. Dette bør ikke få bli ustraffet. Alle parlamentsmedlemmer fra Svoboda som brukte makt bør si ifra seg sine plasser, sier Klitsjko, ifølge Guardian.

Ukrainas innenriksminister. Arsen Avakov, skrev på sin Facebook-side at han mener kringkastingen fra First Channel er uakseptabel, men at Svobodas metoder også er det.

– Som innenriksminister er jeg klar til å organisere all nødvendig etterforskning, så fort jeg får beskjed om det fra riksadvokaten, skriver Avakov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt