Hopp til innhold

USA håper TV-reklame kan dempe Muhammed-bråket

I Pakistan tyr USA til reklame på TV for å prøve å overbevise sinte muslimer om at USA ikke har noe å gjøre med den antiislamske filmen «Innocence of Muslims». Det er ventet at titusener vil demonstrere i Pakistan i dag.

Hillary Clinton i tv-reklame i Pakistan

– USA har absolutt ingenting å gjøre med denne filmen, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Foto: Skjermdump Youtube

Både vestlige regjeringer og myndigheter og religiøse i en rekke muslimske land tar forholdsregler for å unngå demonstrasjoner eller begrense skadene før fredagsbønnen.

Det amerikanske utenriksdepartementet bruker 70.000 dollar til en 30 sekunder lang reklamesnutt der både president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton opptrer, og som skal vises på sju TV-kanaler til 90 millioner seere.

– Siden USAs begynnelse har USA vært en nasjon som respekterer alle trossamfunn. Vi er imot alle forsøk på å sverte andres religiøse tro, sier Obama i reklamen. Og Clinton vises mens hun gjør det klart at USA absolutt ikke har noe å gjøre med videoen, og avviser innholdet.

Titusener nye demonstranter

Som en forsmak på det som kan vente etter fredagsbønnen, forsøkte tusener av pakistanere torsdag å storme diplomatkvarteret i Islamabad for å protestere mot
vestlig harselering med profeten Muhammed.

Bare i Pakistan er det ventet at titusener vil gå ut i gatene i protest mot den amerikanske filmen og det franske magasinet Charlie Hebdo som publiserte karikaturtegninger av Muhammed denne uka.

Vestlige regjeringer trapper opp sikkerheten rundt sine ambassader i muslimske land, og Frankrike går så langt som å stenge sine ambassader i 20 land av frykt for opptøyer når titalls millioner av muslimer forlater moskeen etter
fredagsbønnen.

Raseriet har vokst siden muslimer verden over fikk høre om den amerikanske videosnutten som håner Muhammed.

De tusener som protesterte i Islamabad torsdag kan dermed fort vokse til titusener over hele Pakistan og millioner i den muslimske verden som helhet fredag.

(Saken fortsetter under bildet)

Brenner flagg i Islamabad

Sinte muslimer brenner amerikanske flagg i Islamabad i protest mot harseleringen med Muhammed.

Foto: KHURAM PARVEZ / Reuters

Også i Zaria i Nigeria samlet flere tusen sjiamuslimer seg til protest torsdag, og i Iran og Afghanistan ropte demonstranter slagord mot Frankrike, USA og Israel.

Avstå fra vold

I Egypt oppfordret landets øverste islamske juridiske myndighet muslimer til å følge Muhammeds eksempel og ikke la seg provosere til hevn.

Stormufti Ali Gomaa fordømmer de franske karikaturene og sier de viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt. Men det trenger ikke føre til gjengjeldelse.

– Muhammed og hans folk måtte finne seg i de verste fornærmelser. Men hans eksempel var å tåle alle fornærmelser og angrep uten gjengjeldelse, og siden profeten er det største eksemplet i dette livet, er det ingen tvil om at dette også bør
være alle muslimers respons, sier han.

Men han legger til at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantánamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

– Da å insistere på å tenne denne ulmende spenningen ved å offentliggjøre krenkende og fornærmende ting blir dumdristig overmot og minner om oppvigleri, sier han.

Forbud

I Tunisia har myndighetene lagt ned forbud mot alle demonstrasjoner etter fredagsbønnen etter å ha mottatt tips om at det forberedes voldelige protester.

I Pakistan erklærte myndighetene at fredag blir en fridag, slik at alle kan delta i demonstrasjoner av kjærlighet til profeten, men gjorde det klart at protestene bør foregå på fredelig vis.

I Paris er to søknader om å demonstrere mot karikaturene i Charlies Hebdo avvist av politiet, som for sikkerhets skyld gjør det klart at om søkerne likevel demonstrerer, risikerer de seks måneders fengsel og 5.000 kroner i bot.
Men sosiale medier er fulle av oppfordringer til franske muslimer om å trosse forbudet og demonstrere likevel i Paris, Marseille og andre byer.

SISTE NYTT

Siste nytt