NRK Meny
Normal

Tv-personlighet og «It-jente» stiller som presidentkandidat i Russland

Xenia Sobtjak sier hun vil stille i neste års presidentvalg, som et alternativ for russere misfornøyd med Putin.

Kseniya Sobchak

PRESIDENTKANDIDAT: Xenia Sobtjak annonserte kandidaturet onsdag, på den uavhengige tv-kanalen TV Rain.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Den regimekritiske journalisten og tv-personligheten Xenia Sobtjak (35) stiller som presidentkandidat under presidentvalget i Russland i mars neste år.

Xenia Sobtjak er datteren til den avdøde politikeren Anatoly Sobtjak, som var borgermester i St. Petersburg. På 90-tallet ansatte han en ung Putin, og senere ble far Sobtjak Putins mentor.

Xenia annonserte kandidaturet onsdag, på den uavhengige tv-kanalen TV Rain. Knapt en halvtime før sa president Putins personlige talsmann, Dmitry Peskov, til kanalen at 35-åringens kandidatur er lovlig, skriver The Washington Post.

Ksenia Sobchak sammen med Vladimir Putin, far Anatoly Sobchak og Lyudmila Narusova.

NÆR PUTIN: Xenia Sobtjak sammen med Vladimir Putin, far og tidligere borgermester i St. Petersburg Anatoly Sobtjak og moren Ludmila Narusova.

Foto: AP

Russlands sittende president Vladimir Putin, sa i begynnelsen av oktober at han ikke har bestemt seg for om han vil stille som kandidat i presidentvalget i Russland i 2018. Ifølge Reuters vil han ta en avgjørelse i slutten av november, eller i begynnelsen av desember.

Støtter Navalnyj

Tidligere i høst spekulerte den russiske avisen Vedomosti i om Putins administrasjon ville spørre Sobtjak om å stille som presidentkandidat. Noe hun har nektet for på sin blogg.

Sobtjak har gjort det klart at hun støtter opposisjonsleder Alexej Navalnyj, som er hindret fra å stille som presidentkandidat siden han er domfelt for svindel. Navalnyj selv mener dommen er politisk motivert.

Alexej Navalnyj

ARRESTERT: Den russiske opposisjonslederen Alexei Navalnyj ble sluppet fri 29. september etter å ha blitt holdt tilbake i Moskva fra morgenen av. 2. oktober ble han dømt til 20 dagers fengsel for å holdt folkemøter.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Tirsdag slo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast at svindeldommen mot den russiske opposisjonslederen i 2014 var «vilkårlig og klart urimelig». Domstolen beordret Russland til å betale Navalnyj kompensasjon.

Sobtjak har ifølge The Guardian sagt at hun kommer til å trekke seg dersom Navalnyj likevel får stille som presidentkandidat.

I september sa han at Xenia Sobtjak blir brukt av Kreml som en distraksjon for velgernes misnøye, skriver BBC.

Men i intervjuet med TV Rain, sa Sobtjak at da hun fortalte Putin om kandidaturet, virket det ikke som om han likte det, skriver Reuters.

– Jeg er imot alle. Du stemmer ikke for Sobtjak, du stemmer imot alle – imot Yavlinsky, Zyuganov og Putin, skrev hun i en erklæring publisert i den russiske avisen Vedomosti onsdag.

Uavhengig kandidat

Sobtjak stiller ikke til valg for et politisk parti, og må samle 300.000 signaturer for å bli registrert som presidentkandidat.

– Da jeg var 18 og studerte ble Vladimir Putin russisk president. Barn som ble født i det året kan selv stemme ved dette valget, bare tenk på det, sa Sobtjak i en video hun publiserte onsdag kveld.

I Oslo.

I Norge: Ksenia Sobtjak på seminaret "Selv om de fengsler oss har vi ikke tapt", om kunst og politisk ytring og ytringsfrihet i Russland på Nobels Fredssenter i Oslo i 2012.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

35-åringen har tidligere blitt omtalt som Russlands svar på Paris Hilton i Vogue. Familien hennes har nære forbindelser til Putin, og i flere år var hun et symbol på den unge og glamorøse pro-Putin-generasjonen.

I forbindelse med presidentvalget i 2012 ble hun en aktiv opponent til Putin. Sobtjak deltok i demonstrasjoner, kritiserte Kreml i sosiale medier og ble nyhetsanker for TV Rain, skriver Reuters.

For russerne ble hun først kjent da hun deltok i det russiske realityshowet Dom 2.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt