Hopp til innhold

TV-kanaler avslørte hemmelige russiske atomvåpenplaner ved et uhell

Hemmelig dokument som inneholder planer for torpedoer med atomstridshode var synlig i flere sekunder da statlig russisk TV lagde reportasje på Vladimir Putins møte med militære ledere.

Avslørte hemmelige torpedoplaner ved uhell i Russland

Planene for torpedoene med atomstridshode. TV-reportasjene ble raskt fjernet, men bildene spredte seg på internett.

Foto: Russisk statlig TV

De to statskontrollerte TV-kanalene NTV og Pervyj Kanal viste tirsdag bilder av en russisk militær tjenestemann mens han leste gjennom et hemmelig dokument som inneholdt tegninger og detaljer av et våpensystem ved navn Status-6, designet av selskapet Rubin, melder nyhetsbyrået AFP blant flere medier.

Selskapet spesialiserer seg på atomubåter og har base i St. Petersburg.

Slettet

Systemet baserer seg på bruk av torpedoer med atomstridshode, som er ment å avfyres av ubåter. De vil «skape soner med stor radioaktiv forurensning, som vil bli uegnet for militær eller økonomisk bruk i lengre tid», står det i dokumentet, som i flere sekunder var godt synlig i TV-reportasjen.

TV-bildene ble filmet mandag under et møte mellom den russiske presidenten Vladimir Putin og flere militære tjenestemenn i OL-byen Sotsji ved Svartehavet. Reportasjen ble sendt tirsdag, og kort tid etter slettet av de to TV-kanalene, men flere nettsider publiserte likevel stillbilder.

Under dette møtet advarte den russiske presidenten blant annet om at «Russland vil foreta tiltak for å styrke kapasiteten til våre strategiske, kjernefysiske styrker».

Innrømmet avsløring

Den russiske regjeringen innrømmet kort tid etter at bildene ble fjernet at de russiske fjernsynskanalene ved et uhell viste hemmelige planer for et kjernefysisk torpedosystem.

– Det stemmer at noen hemmelige opplysninger havnet i reportasjen. Den ble derfor slettet, sa Putins talsmann Dmitry Peskov til journalister, ifølge AFP.

– Vi vil utvilsomt sette i gang forebyggende tiltak slik at dette ikke gjentar seg i fremtiden.

Det er uklart hvordan bildene klarte å komme gjennom sensuren i de to godt kontrollerte kanalene.

SISTE NYTT

Siste nytt