NRK Meny
Normal

Tutu: - Volden må stanses

Konflikten i Kenya må løses snart hvis den ikke skal spre seg til andre land i regionen, sier fredsprisvinner Desmond Tutu til NRK.

Desmond Tutu
Foto: NRK

Den tidligere anglikanske erkebiskopen er denne uka på et kort norgesbesøk for å åpne en fredsutstilling i Oslo rådhus.

Nett-tv: - Alle kan vinne nobelprisen

Han har den siste tida hatt møter med Kenyas president Mwai Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga, i et forsøk på å få stanset opptøyene som brøt ut etter presidentvalget 27. desember.

- Jeg dro ikke for å megle, men ble bedt om å delta som en kristen solidaritetshandling, for å si til kenyanerne at vi er med dem og at vi tror de kan løse dette, forteller Tutu.

Setter sin lit til Annan

Rundt 1000 kenyanere har hittil mistet livet i opptøyene, og Tutu frykter volden kan spre seg over større områder i Øst-Afrika.

Nå håper han at FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan kan bidra til å løse konflikten. Som et første skritt mot forsoning, fikk Annan de to rivalene til å ta hverandre i hånda offentlig. Håndtrykk er viktig, mener Tutu.

- Noen ganger begynner det med noe som synes uviktig, men det at de to tok hverandre i hånda, betyr at de kan begynne å innse at de kan sameksistere med hverandre, sier han.

Les også: FN-sjefen drar til Kenya

Tutu mener likevel at en slutt på volden er en forutsetning for å komme videre i prosessen.

- Det viktigste som må skje er at volden stanses så raskt som mulig. Neste steg blir å erkjenne at situasjonen har blitt låst. Da må man finne en måte der begges ønsker kan bli tilfredsstilt, for eksempel ved en form for maktdeling.

Anbefaler sannhetskommisjon

Tutu mener dagens konflikt i Kenya har lange og dype røtter.

- Etterdønningene etter kolonialismen var blitt med landet videre. En liten elite hadde tilgang til ressursene, og disse var hovedsakelig folk fra én stamme. Dermed bygde det seg opp misnøye over flere år, og det skulle lite til for at disse følelsene eksploderte.

Bakgrunn: - Ingen Raila, ingen fred

- Koigi Wa Wamwere mener mange av landets problemer kunne ha vært løst gjennom en sannhetskommisjon etter at landet fikk sin uavhengighet. Støtter du det synspunktet?

- Hver situasjon er unik, men i alle land som har hatt konflikter, virker tiltak som sannhets- og forsoningskommisjonen som en av de beste måtene å takle post-konfliktsituasjoner på, mener fredsprisvinneren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt