Tusenvis samlet for å kreve Morsis avgang

Det er varslet store demonstrasjoner flere steder i Egypt søndag. Flere tusen har samlet seg på Tahrir-plassen, også utenfor presidentpalasset forbereder politiet seg på store folkemengder.

Store folkemengder er søndag ventet utenfor presidentpalasset i Kairo. Egypterne demonstrerer mot at det er ett år siden Mohamed Mursi ble innsatt som president.

DIREKTE: Politiet forbereder seg på store demonstrasjoner utenfor presidentpalasset i Kairo. Signalet fra sendingen kan komme og gå, NRK beklager dette.

Tahrirplassen var søndag fylt av egyptere med flagg, bannere med påskrift om at presidenten må gå av, nøyaktig ett år etter at han ble innsatt.

Også symboler fra fotballens verden blir brukt i demonstrasjonene, og flere av demonstrantene holder opp røde kort, rettet mot Morsi, med påskriften «Kom deg ut!»

Det har vært knyttet stor spenning til denne søndagen lenge, ettersom demonstrantene har varslet at den vil bli brukt til å uttrykke den misnøyen mange egyptere føler med den relativt ferske presidenten og hans styre.

Mange valgte å overnatte på Tahrirplassen natt til søndag, mens tusenvis strømmet til i løpet av formiddagen, melder BBC.

Også i byene Alexandria, Menuf, Mahalla, Suez, Port Said og Morsis hjemby Zagazig var det demonstrasjoner mot presidenten søndag.

– Dette er den andre revolusjonen, og Tahrir er selve symbolet på revolusjon, sier snekkeren Ibrahim Hammouda, som har kommet fra den nordlige byen Damietta for å være med på demonstrasjonene i hovedstaden Kairo.

Artikkelen fortsetter.

Demonstrasjoner i Egypt

En demonstrant holder opp et et rødt kort, rettet mot presidenten.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Skjerpet sikkerhet

Egypt har vært i høyspenn fram mot den varslede stordemonstrasjonen. Utenfor presidentpalasset i Kairo, der det var sammenstøt lørdag, har politiet forberedt seg godt.

Allerede søndag morgen viste TV-bilder at politiet har plassert seg på plassen utenfor palasset, for å forberede seg på det ventede storinnrykket. Utover søndagen har det kommet til flere mennsker, men fortsatt er hovedvekten av demonstrantene samlet på Tahrir-plassen.

Politiet og sikkerhetsstyrker har skjerpet vaktholdet rundt viktige offentlige bygg rundt om i landet, og sykehusene er i beredskap. Flere av landets aviser har kalt søndagen for «dommedag», skriver NTB.

Den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

Minst åtte personer er blitt drept og flere såret i kamper mellom presidentens tilhengere og motstandere i løpet av uken.

Artikkelen fortsetter.

Det er ventet store demonstrasjoner, også i andre egyptiske byer enn Kairo søndag. Videoen viser politi og militæret på plass i Alexandria, Egypts nest største by.

Det er ventet demonstrasjoner flere steder i Egypt søndag. Her er politiet og militæret på plass i Alexandria.

22 millioner underskrifter

Det er grasrotbevegelsen Tamarod som har tatt initiativet til protestene. Bevegelsen sier den har samlet over 22 millioner underskrifter til et opprop som krever at Morsi går av og at det holdes snarlig nyvalg.

Opposisjonen hevder Morsi har forrådt den egyptiske revolusjonen i 2011 og brukt valgseieren til å skaffe seg et maktmonopol. Egypts president gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, måtte gå av i februar 2011 etter omfattende protester og uro.

Samtidig med protesten på Tahrirplassen var det en markering til støtte for presidenten i bydelen Nasr.

Morsis tilhengere avviser oppropet som ugyldig og holder fast ved at det bare er valg som kan avgjøre om statsoverhodet må gå av eller om han kan bli sittende. Morsis presidentperiode utløper først i 2016.

Artikkelen fortsetter.

Demonstrasjoner på Tahrir-plassen

Flere tusen demonstranter er samlet på Tahrir-plassen søndag. Flere av demonstrantene skal ha overnattet på plassen siden lørdag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Strengere reiseråd

Demonstrasjonene som ble innledet søndag, er ventet å vare i flere dager. Den norske ambassaden i Kairo oppfordrer nordmenn til å holde seg oppdatert om situasjonen og unngå områder der det pågår demonstrasjoner og uroligheter. Det gjelder spesielt Tahrirplassen og nærliggende gater og området rundt presidentpalasset i Heliopolis i Kairo.

Myndighetene i en rekke andre land har også oppfordret sine borgere til å unngå alle demonstrasjoner og store folkemengder. Frankrike ber franskmenn i Kairo om ikke å bevege seg utendørs med mindre det er nødvendig.

USA advarer amerikanere mot å reise til Egypt etter at en amerikaner ble drept i sammenstøt i byen Alexandria fredag. President Obama oppfordret samme dag partene i Egypt til å beherske seg og avstå fra bruk av vold.

SISTE NYTT

Siste nytt