NRK Meny
Normal

Tusenvis samlet i historisk demonstrasjon i Tyrkia

Opposisjonspartiet CHP og regjeringspartiet AKP holdt søndag en samlet demonstrasjon mot kuppforsøket. Noe slikt har aldri skjedd før, mener ekspert.

Hitorisk demonstrasjon i Tyrkia

MANGE MØTTE OPP: Ifølge Morten Myksvoll var det nærmere 100.000 mennesker tilstede under demonstrasjonen søndag ettermiddag.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkias viktigste opposisjonsparti CHP gikk sammen med noen fra regjeringspartiet AKP i en demonstrasjon på Taksimplassen i Istanbul søndag. Målet var å fordømme kuppforsøket som rammet landet i midten av juli, og for å støtte demokratiet.

Plassen der demonstrasjonen ble holdt var beskyttet med stålbarrierer, og demonstrantene måtte gjennom en sikkerhetskontroll, skriver AP.

– Dette er en dag for å forene, en dag for å stå opp mot statskupp og diktatoriske regimer, en dag for å la folkets stemme bli hørt, uttalte opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu fra podiet, i samråd med regjeringspartiet. Det skriver Reuters.

– Vi er alle i Taksim i dag. I dag skaper vi historie alle sammen, sa han.

Historisk demonstrasjon i Tyrkia

TUSENVIS SAMLET: Bilder fra Taksim viser flere tusen mennesker i felles demonstrasjon. Morten Myksvoll tror det kan være snakk om nærmere 100.000 mennesker.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Helt unikt

Morten Myksvoll

EKSPERT: Morten Myksvoll mener demonstrasjonen er helt unik og at det aldri har skjedd før.

Foto: Børge Sandnes

Morten Myksvoll driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no. Han var innom demonstrasjonen tidligere søndag ettermiddag og forteller NRK at det kan ha vært nærmere 100.000 mennesker til stede.

– At opposisjonspartiet inviterer AKP til å delta på en så stor demonstrasjon er helt unikt. Det har aldri skjedd før, forteller han.

CHP er motstandere av regjeringen og det største opposisjonspartiet som stemte mot unntakstilstand i parlamentet. Partiet blir kalt et republikansk folkeparti. AKP på sin side er partiet til president Recep Tayyip Erdogan, kalt Rettferdighets- og utviklingspartiet.

Laster Twitter-innhold

Flere anholdt

Erdogan har erklært en tre måneders unntakstilstand etter kuppforsøket 15. juli, slik at han kan signere lover uten forutgående parlamentarisk godkjenning, og dermed arrestere tilhengere av kuppforsøket.

Erdogans kritikere frykter han bruker det mislykkede kuppet for å føre en vilkårlig aksjon mot dissens.

Tyrkiske myndigheter har så langt suspendert, anholdt eller satt under etterforskning mer enn 60.000 soldater, politi, dommere, lærere og andre tjenestemenn.

Ifølge statsminister Binali Yildirim skal myndighetene ha tatt rundt 13.000 mennesker i varetekt. Nesten 9.000 av disse skal være soldater.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt