Demonstranter: Trump er rasist og er ikke velkommen i London

LONDON (NRK): – London er en tolerant by der alles rettigheter er like viktige. Trump har ingen av de verdiene og burde ikke vært invitert, sier demonstrant Heather Beach.

Demonstrant i London med kritisk plakat om Trump

Demonstrant Heather Beach mener London har alle verdiene president Donald Trump ikke har.

Foto: Øyvind Nyborg, NRK

«Trump er ikke velkommen» og «Dumme Trump» er blant tekstene på plakatene i folkemengden i Londons gater fredag ettermiddag. Flere tusen mennesker demonstrerer mot at USAs president er på besøk.

– London er en smeltedigel med mennesker med ulike nasjonaliteter og vi elsker det. Trump passer ikke inn her, sier Heather Beach, som er ikledd en blå T-skjorte med ordet «equality» på brystet, som betyr likhet.

Demonstrasjon

Til og med dronning Elizabeth var med på demonstrasjonene – i plakatform.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Trump er rasist

Trafalgar Square er stappfull av demonstranter og det samme er gatene ned mot Westminster i London. Først i demonstranttoget møter NRK Frances O'Grady. Hun er leder av Trades Union Congress, som er Storbritannias svar på LO.

Frances O'Grady

Frances O'Grady er leder av Trades Union Congress, som er Storbritannias svar på LO. Hun demonstrerte mot Trump fordi hun mener presidentens holdninger er rasistiske.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Vi er venner av det amerikanske folk, men vi vil ikke støtte en rasistisk president. Mange her føler at Trumps verdier og handlinger er uakseptable, som for eksempel innreiseforbudet til USA. Han er ikke velkommen her, sier Frances O'Grady.

Fredagens protester begynte allerede på formiddagen. Utover ettermiddagen sluttet flere og flere mennesker seg til demonstrasjonene i sentrum av London.

– Vi håper at Trump kommer til å merke britenes mening om ham hvor enn han går. Det britiske folket ikke bare avviser ham som person, men også den politikken han står for, sier Asad Rehman, en av dem som organiserer demonstrasjonene.

Peter Hevercan

– Jeg demonstrerer mot Trump fordi han er arrogant, hater kvinner og har rasistiske meninger. I tillegg tror han ikke på hverken forskning eller klimaendringer. USAs president gjør alt det vi mener er galt, sier Peter Hevercan.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Trump-ballong

Fredag formiddag svevde en diger ballong utenfor Parlamentet i London, formet som en babyversjon av presidenten. Demonstrantene som har laget ballongen ønsket å vise sin motstand mot høyrepopulismen og fremmedfrykten som sprer seg både i Europa og USA.

– Jeg syns det er veldig festlig. Det er en presis fremstilling av hans politikk, som er så umoden. Han diskuterer aldri som en voksen, sier 23-åringen Paul Fonseca.

Ballongen ble fredag ettermiddag pakket sammen. Arrangørene opplyser at ballongen skal videre til Skottland, der Trump lørdag skal spille golf på sitt eget golf- og feriested Turnberry.

Pomp og prakt under seremoni i Windsor.

USAs president Donald Trump og hans kone Melania møtte dronning Elizabeth for første gang.

Te med dronningen

Fredag ettermiddag besøkte Trump statsminister Theresa Mays landsted Chequers, der han på god avstand fra demonstrasjonene holdt politiske samtaler. Deretter fløy Trump med helikopter til Windsor Castle for å drikke te med dronningen.

Det er første gang president Donald Trump og hans kone Melania møter Dronning Elizabeth. Ettersom Trump ikke er på offisielt statsbesøk, blir det ingen middag på slottet. I borggården på Windsor Castle ble den amerikanske nasjonalsangen spilt, før Trump, presidentfruen og dronningen forsvant inn i slottet for å drikke te.

Demonstranter i London

Tusenvis av mennesker møtte opp i London. I alt var det planlagt demonstrasjoner i rundt 50 britiske byer.

Foto: Simon Dawson / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt