Tusenvis marsjererte for Boris Nemtsov

MOSKVA (NRK) Tusenvis av mennesker samlet seg i dag i sentrum av Moskva for å hedre den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov.

Minnemarsj Moskva

Mange har møtt opp for å hedre den drepte opposisjonspolitikeren.

Foto: Morten Jentoft / NRK

I dag skulle Boris Nemtsov overvære en demonstrasjon opposisjonen skulle holde. I stedet gikk støttespillere i tog til minne for ham. Ifølge arrangørene har minst 70.000 deltatt, mens politiet anslår 16.000.

Fredag kveld ble Nemtsov skutt i ryggen på gaten i Moskva. Ifølge den russiske TV-stasjonen Russia Today skal det hele ha blitt fanget opp av et webkamera på Moskvoretskij-brua der drapet skjedde.

Bildene er uklare, men de viser at en mann venter på Nemtsov som kommer gående sammen med en kvinne i en lys kåpe. Ifølge Russia Today viser opptaket at en brøytebil passerer foran kameraet idet drapet skjer.

Moskva-protest etter drap

Korrespondent Morten Jentoft følger marsjen.

Stor oppslutning

I den russiske hovedstaden samlet folk seg til marsjen i god tid før den startet klokken 13 norsk tid. Myndighetene i Moskva har godkjent at opp til 50.000 kan delta.

Et stort politioppbud sto klart for å passe på at alt skulle gå rolig for seg. Alle måtte gjennom en sikkerhetskontroll og køene for å komme gjennom dem var lange.

Mange av deltakerne bar bilder av Boris Nemtsov, mens andre holdt oppe bannere med teksten «Jeg er ikke redd». Det ble også ropt takfast «Russland uten Putin»

Mikhail Kasjanov

Den tidligere statsministeren Mikhail Kasjanov sier til NRK at han er overveldet over oppslutningen.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

– Jeg tror dette er et vendepunkt for Russland. Nå begynner folk å våkne opp. De forstår at de må vise sin mening hvis landet skal komme på rett spor, sier den tidligere statsministeren Mikhail Kasjanov til NRK.

«Han døde for Russlands fremtid»

Han er overveldet over oppslutningen, men sier det er mange som står i kø for å komme gjennom sikkerhetskontrollene.

Demonstrantene går med bannere der det står «Han kjempet for ett fritt Russland» og «Han døde for Russlands fremtid».

To ungdommer NRK treffer, Dmitrij og Jelena, har kommet inn til hovedstaden fra byen Rjazan, sørøst for Moskva.

– Dette er den første demonstrasjonen vi er med på, men at nå er det nødvendig å vise sin mening. Vi er stolte over å delta, sier de.

Ukrainsk politiker arrestert

Den ukrainske parlamentarikeren Alexej Gonsjarenko var i Moskva for å delta i marsjen. Han skriver på sin Facebook-side at han ble arrestert allerede før marsjen startet.

– Politiet har arrestert meg. Jeg ropte ikke noe, jeg hadde heller ikke noe banner eller flagg, de tok meg på grunn av T-skjorten, sier han. T-skjorten hadde et bilede av Boris Nemtsov med teksten «helter dør aldri».

Moskva-politiet vil ikke kommentere arrestasjonen, men statlig russisk fjernsyn bekrefter at Gonsjarenko ble pågrepet, og at han vil bli etterforsket.

SISTE NYTT

Siste nytt