NRK Meny
Normal

Tusenvis demonstrerer i Dhaka

Tusenvis av rasende tekstilarbeidere demonstrerer igjen i gatene i Bangladeshs hovedstaden Dhaka.

Demonstrant i Dhaka

Politiet arresterer en tekstilarbeider under demonstrasjonene i Dhaka. Tusenvis av demonstranter har tatt til gatene, satt fyr på biler og blokkert trafikken.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Biler og bygninger ble stukket i brann fredag, og opprørspoliti slo ned på aksjonene med hard hånd.

Tekstilarbeidernes lønninger ligger godt under fattigdomsgrensa, og arbeiderne avviser nå de bangladeshiske myndighetenes tilbud om en begrenset lønnsøkning.

Demonstrantene sperret hovedfartsåren gjennom byen fredag og satte fyr på bildekk, biler og butikker. Klesfabrikker ble pepret med steiner, ifølge politiet, som svarte med batonger og tåregass mot demonstrantene.

– De plyndrer fabrikkene, brenner biler, sperrer veier, sier politisjef Nural Alam i Dhaka-området Gulshan.

Minstelønn

Arbeiderne strømmet ut i gatene etter at regjeringen torsdag vedtok å øke minstelønnen for tekstilarbeiderne fra rundt 150 til 260 kroner i måneden. Lønnshoppet var imidlertid langt unna det arbeiderne hadde krevd.

– Vi avviser det vi har fått tilbud om i lønnsøkning, fordi det ikke er nok til å få endene til å møtes, sier en av tekstilarbeiderne.

– Vi kan ikke underkaste oss regjeringens og fabrikkeiernes påfunn.

Kummerlige forhold

Demonstrant i Dhaka

En politimann sparker en tekstilarbeider under demonstrasjonenene i Dhaka.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

I Bangladesh er det kun landbrukssektoren som er større enn tekstilindustrien, og næringen utgjør over 80 prosent av landets eksport.

Bransjen sysselsetter rundt 3,5 millioner arbeidere på rundt 4.500 fabrikker, og arbeidsforholdene er svært dårlige. Kjente merker som Zara, Marks & Spencer, H&M og JC Penney får klærne sine laget i Bangladesh.

Statsminister Sheik Hasina kalte lønningene umenneskelige i en tale til nasjonalforsamlingen forrige uke og ba tekstilnæringen dele av overskuddet.

Uttalelsen skapte håp blant arbeiderne om en god lønnsøkning, og skuffelsen over det påfølgende tilbudet er derfor stor.

– Ikke akseptabelt

– De er frustrerte, de er skuffet over regjeringen. De trodde de skulle gå en god lønn, og så blir de tilbudt ingen ting, sier Mosherafa Mishu i tekstilarbeidernes fagforbund.

– Regjeringen har bare gjort det fabrikkeierne ønsker. Dette tilbudet er ikke akseptabelt for arbeiderne, sier han og advarer om kraftigere protester og en mer militant arbeiderbevegelse i fremtiden.

I juni ble en rekke demonstranter såret i sammenstøt med politiet. Flere fabrikker ble midlertidig stengt etter dager med voldelige protester, som ifølge eierne førte til «panikk og anarki».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt