Tusenvis av utrydningstruede fugler fanget og solgt til restauranter

Ni personer er arrestert i Italia for miljøkriminalitet. Politiet mistenker at så mange som 80 000 sjeldne og utrydningstruede fugler har blitt solgt til restauranter de siste årene.

Italiensk politi beslaglegger fuglebur

Dette bildet viser italienske politifolk som undersøker bur hvor fuglene ble oppbevart før de ble solgt videre.

Foto: Arma dei Carabinieri

Italiensk politi har avslørt en gruppe som gjennom flere år har fanget sjeldne og utryddingstruede fugler og solgt dem videre til restauranter i Italia og på Malta.

Det melder det europeiske politisamarbeidet Europol.

Mange drept uten å bli solgt videre

I løpet av flere år har gruppen, som holdt til i Calabria-regionen sør i Italia, bygget opp et nettverk av kjøpere i Nord-Italia og på Malta. Sluttkjøperne var stort sett restauranter.

Gruppen skal ha først fanget enkeltfugler ved hjelp av matbiter, så satt dem i bur slik at de kunne lokke til seg flere. Når flere fugler var samlet i ett område ble store nett kastet over flokken for å fange dem.

Politiet regner med at en person kunne fange rundt 200 til 300 fugler per dag, noe som kan ha gått hardt ut over bestandene i enkelte områder.

En del av fuglene som ble fanget på denne måten kunne heller ikke selges videre, og ble ofte drept og forlatt på stedet.

Laster Twitter-innhold

Stort omfang

De siste årene har politiet i regionen avslørt flere tilfeller av slik ulovlig jakt på fugl. Mange av fuglene har vært utryddingstruede, og er ulovlig å jakte på.

I 2016 ble 3 800 utryddingstruede dyr og fugler funnet som følge av politiaksjoner mot kriminelle nettverk.

I 2017 ble rundt 3000 utryddingstruede fugler beslaglagt i tilsvarende aksjoner, rundt 300 ble funnet døde.

Politiet anslår så mange som 80 000 sjeldne og utrydningstruede fugler har blitt fanget og solgt videre de siste årene, noe som kan ha hatt stor innvirkning på bestandene i regionen.

Også i Norge er det mulig å tjene store penger på ulovlig salg av fugler og egg. I 2012 avslørte finske tollere en samling på rundt 10 000 egg, mange av dem smuglet ut fra Finnmark.

SISTE NYTT

Siste nytt