Hopp til innhold

Tusenvis av nazi-drapsmenn fortsatt på frifot

Israelske nazijegere leter fortsatt etter tusenvis av personer som deltok i utryddelsen av jøder under andre verdenskrig. Flere av dem kan oppholde seg i Norge.

Jødiske barn i Auschwitz, januar 1945

Jødiske barn i konsentrasjonsleiren Auschwitz like etter at leiren ble frigjort 27. januar 1945.

Foto: SUB / Ap

Sjefetterforsker ved Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem, Efraim Zuroff, er sikker på at et betydelig antall krigsforbrytere fra andre verdenskrig fortsatt er i live. Letingen etter dem har pågått i 72 år, og den skal fortsette. Zuroff mener de bør stilles til ansvar for sine ugjerninger som kostet millioner av jøder livet i tidenes verste folkemord.

Efraim Zuroff, sjefsetterforsker og direktør for Simon Wiesenthal-senteret

Efraim Zuroff, sjefetterforsker og direktør for Simon Wiesenthal-senteret

Foto: INTS KALNINS / Reuters

– Det er hundrevis, kanskje tusenvis av nazister som fortsatt lever, men utfordringen er å få brakt dem inn for en domstol, forteller Efraim Zuroff til nyhetsbyrået AFP.

Krigsforbryterne tjenestegjorde som fangevoktere i konsentrasjonsleirer, soldater i Waffen-SS eller som offentlige tjenestemenn i organisasjoner som samarbeidet med Nazi-Tyskland.

SE OGSÅ: Overlevende minnes Holocaust

Også i Norge

I Norge vervet tusenvis av nordmenn seg som frontkjempere, arbeidet for Statspolitiet eller det tyske sikkerhetspolitiet. Norske SS-soldater deltok i aksjoner der jøder ble massakrert og norske polititjenestemenn sto bak arrestasjoner av jøder i Norge.

Edsavleggelse for Norges SS i Norge i 1941

Norske SS-soldater avlegger ed i Oslo 21. mai 1941.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Siden 2001 har 104 tidligere nazister blitt dømt for sin deltakelse under jødeutryddelsen. Senest i juni 2016 ble en 94-årig fangevokter fra Auschwitz straffet for sin medvirkning til drap på jøder.

LES OGSÅ: 97-årig naziforbryter funnet

Frustrert

For nazijegerne har det vært frustrerende at mange stater har lovgivning som beskytter egne borgere som var involvert i jødeutryddelsen. Det betyr at de i dag ikke kan straffes selv om de kan bevises hva de var med på.

– I Ukraina er det mange som var involvert, men det har aldri vært startet en eneste etterforskning. I Norge var det frivillige SS-soldater som vervet seg til innsats på Østfronten og de var involvert forbrytelser mot menneskeheten. De kan likevel ikke straffes, hevder Efraim Zuroff og viser til foreldelsesfristen som gjelder i Norge.

Efraim Zuroff besøkte Norge flere ganger i 2013, men kom ingen vei i forsøket på å spore opp naziforbrytere og få dem etterforsket sammen med norske myndigheter. Han har tidligere uttalt at han ønsker å jakte på nazistiske krigsforbrytere til det ikke lenger er noen i live.

LES OGSÅ: Vil jakte krigsforbrytere med virtuell virkelighet

Holocaustdagen

I dag markeres den internasjonal Holocaustdagen flere steder i verden. FN har bestemt at 27. januar skal være til minne om jødeutryddelsen. På denne dagen i 1945 rykket sovjetiske styrker inn i Auschwitz i det tyskokkuperte Polen og frigjorde 7000 fanger som fortsatt var i live.

Porten inn til Auschwitz.

Porten inn til helvete. De fleste som gikk inn til Auschwitz-leiren som fanger kom aldri ut i live.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt