Tusenvis av demonstranter samler seg i Hongkong

Studentene tror myndighetene vil aksjonere lørdag kveld, og viser hverandre hvordan man fjerner pepperspray fra ansiktet, ifølge lokale medier.

Se direkte fra demonstrasjonene i Hongkong

Følg utviklingen i Hongkong direkte i vår livesending.

Den tidligere parlamentarikeren fra det demokratiske partiet, Law Chi-Kwong, oppfordret lørdag folk om å ikke demonstrere, og sa at hvis de gjør det må de være godt forberedt på reaksjoner fra myndighetene.

– Når Leung Chun-ying snakket til pressen torsdag kveld, sa han at ingen regjering kunne tolerere at deres hovedkvarter beleires eller at deres arbeid blir lammet, sier Law til South China Morning Post.

– Meldingen var klar om at dialog var en forutsetning for at regjeringen ikke kom til å ta ytterligere tiltak. Når studentene i sine taler i ettermiddag sa de ville fortsette demonstrasjonene, antar jeg situasjonen allerede er i en kritisk fase, sier han videre.

Det har vært sammenstøt mellom demonstranter og politi lørdag kveld, og politiet har brukt pepperspray mot demonstrantene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene har lørdag gitt offentlige kontorer og skoler en klar melding om å åpne igjen mandag, og skolene advarer studentene mot å bruke vold under demonstrasjonene, skriver South China Morning Post.

En demonstrant får vasket øynene fri for pepperspray i Hongkong

En demonstrant får vasket øynene fri for pepperspray, i Hongkong lørdag kveld, 4, oktober 2014.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

– Myndighetene sendte mafiafolk

Myndighetene i Hongkong har blitt beskyldt av demokratiaktivistene for å betale triadene for å gå til angrep på dem fredag. Triadene er kinesiske organiserte kriminelle grupper som også har base i Hongkong.

Sikkerhetsministeren i Hongkong nekter for at byregjeringen har brukt organiserte kriminelle for å stanse opprøret.
19 personer ble pågrepet under sammenstøtene fredag, og ifølge politiet mistenkes åtte av dem for å være tilknyttet triadene. Menneskerettighetsgruppen Amnesty International har fortalt om politibetjenter som «sto der og ikke gjorde noe» for å beskytte demonstrantene.

– Jeg har registrert at folk har sagt at myndighetene har lukket øynene for triadene eller at de til og med samarbeidet med dem, sa en sint sikkerhetsminister, Lai Tung-kwok til journalister lørdag.

– Disse anklagene er diktet opp og er svært overdrevne, sier han.

En demokratiforkjemper gråter etter sammenstøt med motstandere

En demokratiforkjemper gråter etter et basketak med anti-Occupy-demonstranter.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Eneste alternativ

Folkevalgte Albert Ho mener imidlertid at politiet tilsynelatende var svært overbærende overfor triade-aktivistene.

– Jeg har enhver grunn til å tro at det er det eneste alternativet som er igjen for makthaverne i Hongkong, for å få demonstrantene fjernet fra det offentlige området, sier Ho til nyhetsbyrået AFP.

Triade-bandene har tradisjonelt vært involvert i narkotikavirksomhet, prostitusjon og utpressing, men er i økende grad involvert i lovlig virksomhet innenfor eiendom og finansindustrien. Noen av dem antas også å ha bånd til politikere.

En gråtende demonstrant

Flere demonstranter gråt etter sammenstøt med motstandere.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Avlyste samtaler

Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter fredag.

Sammenstøtene fant sted i forstaden Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter, og i Causeway Bay.

Også lørdag kom det til nye sammenstøt da myndighetsvennlige grupper og demokratiforkjempere, rundt 100 på hver side, barket sammen i Mong Kok.

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Motdemonstranter prøver å fjerne en barrikade i Hong Kong's handlegate.

Motdemonstranter prøver å fjerne en barrikade i Hong Kong's handlegate.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Kvinner antastes

Ifølge Amnesty ble både kvinner og jenter utsatt for målrettet trakassering, trusler og seksuelle overgrep under sammenstøtene fredag.

– Politiets passivitet i kveld er skammelig. Myndighetene har sviktet sin plikt til å beskytte fredelige demonstranter som blir angrepet angrep, sa Mabel Au, direktør for Amnesty International Hong Kong.

– Det har vært en tung tilstedeværelse fra politiets side i løpet av den siste uken, men deres manglende evne til å gripe inn i kveld risikerer å fyre opp en stadig mer ustabil situasjon. sier hun videre.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP har snakket med en ung kvinnelig demonstrant i Causeway Bay som sier at tre av hennes venner hadde blitt overfalt av en mann som var motstander av Occupy-bevegelsen, som kjemper for fullt demokrati.

De tre kvinnene ble observert gråtende da de ble plassert inn i en politibil.

Ifølge Amnesty ble en kvinne også angrepet i sammenstøtene i Mong Kok.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt