NRK Meny
Normal

Tusenvis av alligatorer i Rio de Janeiros forsteder

Mellom 5000 og 6000 alligatorer bor i de vestlige forstedene til Rio de Janeiro, noen av dem på golfbanen som bygges til OL i 2016.

Brazil Rio Caimans

Økologi-professor Ricardo Freitas fanger en bredsnutet caiman for å undersøke den før han setter den fri igjen i en kanal i den velstående forstaden Recreio dos Bandeirantes i Rio de Janeiro.

Foto: Felipe Dana / AP

Brazil Rio Caimans

Bildet viser tydelig hvorfor caiman-arten som holder til i Rio de Janeiro kalles bred-snutet.

Foto: Felipe Dana / AP

De kan bli opptil tre meter lange og lever i de sterkt forurensede lagunene og sumpene i de vestlige forstedene til Rio de Janeiro.

Miljøvernaktivister sier at det finnes mellom 5000 og 6000 bred-snutede caimaner, en søramerikansk alligator, i forstedene til millionbyen Rio de Janeiro, skriver nyhetsbyrået Ap.

De siste årene har den kraftige utbyggingen av forstedene vest i byen. kjent som Recreio dos Bandeirantes, ført til at caimanene er blitt et stadig vanligere syn.

I en kanal i Recreio dos Bandeirantes er det så tett mellom alligatorene at mødre på tur med barnevogner, folk på tur med hunden og pizzabud stopper opp for å se på de brunfargede dyrene.

Lever på søppel og avfall

Både kanalene og lagunene der caimanene lever er sterkt forurenset på grunn av utbygging de siste tiårene.

Det har ført til at det finnes lite fisk igjen til dem, og de lever først og fremst på avfall og søppel som kastes fra de mange leilighetskompleksene som vokser opp i området.

I tillegg tar de for seg av fugler og rotter som lever i kloakkrørene i området.

Økologiprofessoren Ricardo Freitas leder Instituto Jacare, eller Caiman-instituttet, som arbeider for å beskytte krypdyrene.

- Caimaner er som tanks, en veldig gammel art med en bemerkelsesverdig kapasitet for fornyelse som setter dem i stand til å overleve under ekstreme forhold der andre ikke ville klart det. Men det er klart at deres dager er talte om ikke noe blir drastisk endret, sier Ricardo Freitas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil Rio Caimans

Økologi-professor Ricardo Freitas veier en caiman han har fanget før han setter den fri. Caimanene i Rio de Janeiro veier vanligvis rundt ti kilo, men de største kan bli mange ganger tyngre.

Foto: Felipe Dana / AP

Ikke veldig aggressive

Brazil Rio Caimans

Økologi-professor Ricardo Freitas og hans mannskap leter etter caimaner om kvelden i Marapendi-lagunen i Rio de Janeiro 14. oktober i år.

Foto: Felipe Dana / AP

En vanlig caiman er rundt halvannen meter lang og veier rundt ti kilo. Gamle hanner kan imidlertid bli opptil tre meter lange og veie mange ganger mer.

Eksperter sier at caimanene, som er mindre og ikke så aggressive som alligatorer og krokodiller, ikke er regnet som noen trussel mot mennesker.

Caiman-professor Freitas sier at han bare kjenner til ett tilfelle der en person er angrepet, en fisker som fikk et overfladisk bitt i hånden etter at han tråkket på en caiman.

Selv har Freitas fanget og merket rundt 400 av krypdyrene i løpet av det siste tiåret. Han vasser ut i den giftige gjørmen der de holder til, legger en metall-lasso rundt hodet og bruker tape for å holde munnen lukket.

– Jeg har bare blitt bitt en gang, i hånden. Det gikk bra, selv om jeg ble veldig infisert på grunn av det skitne vannet, sier professor Freitas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil Rio Caimans

Økologi-professor Ricardo Freitas og biologistudent Camila Scalzer fanger en bredsnutet caiman i Marapendi-lagunen i Rio de Janeiro 14. oktober i år.

Foto: Felipe Dana / AP

På OL-golfbanen

APTOPIX Brazil Rio Caimans

En bredsnutet caiman svømmer i en kanal i den velstående forstaden Recreio dos Bandeirantes i Rio de Janeiro.

Foto: Felipe Dana / AP

Noen av caimanene har nå tatt opphold i de små dammene på golfbanen som bygges til 2016-OL.

Under OL i Rio de Janeiro gjør golf comeback på OL-programmet etter å ha vært ute siden Paris-OL i 1904.

Freitas og hans medhjelpere sier at OL-arrangørene nå vurderer hva de skal gjøre med krypdyrene på banen der Tiger Woods og de andre golfstjernene skal konkurrere i 2016.

Les også: Rio de Janeiro-kunstner funnet død på sitt eget livsverk

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt