«Heksemord» hver uke: Tusener torturert og henrettet på ti år

En kvinne svever mellom liv og død etter at hun ble overfalt mandag etter påstander om at hun praktiserte svart magi. De siste ti årene har flere tusen mennesker blitt torturert eller drept i indiske heksejakter.

Arrestasjon i India

Indisk politi arresterte en landsbybeboer mistenkt for å vært involvert i drapet på en 55 år gammel mann i Cachar-distriktet. Mannen ble drept fordi landsbybeboerne mente han praktiserte heksekunst, ifølge politiet. Minst 18 innbyggere i landsbyen ble arrestert i forbindelse med drapet. Bildet er fra 2013.

Foto: STRDEL / Afp

Mandag ble en kvinne (60) slått, strippet og festet i et strømgjerde i en landsby i Odisha i India etter at lokale innbyggere anklaget henne for hekseri, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mobben mente hun hadde drept en 18 år gammel mann med heksekunst, men i virkeligheten var dødsårsaken malaria. Kvinnen overlevde overfallet, men ifølge sykehuset er tilstanden hennes kritisk.

Også forrige uke ble en kvinne landsbybeboere trodde bedrev heksekunst, slått og torturert i Bihar-distriktet, meldte Hindustan Times.

Kvinnen ved navn Saraswati Devi (45), som blant annet ble tvunget til å spise menneskelige ekskrementer, ble erklært død på sykehuset kort tid senere. Mistanke om at hun bedrev svart magi var motivet for drapet, men det barbariske mordet er ikke unikt i India.

Flere tusen «heksedrap»

Nærmere 2100 mennesker anklaget for å bedrive svart magi eller heksekunster, har blitt drept mellom år 2000 og 2012 i India, viser tall hentet fra det nasjonale kriminalstatistikk-byrået (NCRB).

Og det er trolig store mørketall. The Washington Post understreker at kun de mest grusomme sakene blir rapportert.

Mistanke om hekseri kan i mange tilfeller bare være en unnskyldning for å drepe. Ofte er det ikke overtro og mistanke om svart magi som utløser drapene, men kjønnshat og diskriminering, skriver Washington Post.

Kvinne, fattig og av lav kaste

De som anklages for hekseri og utsettes for vold som følge av det har liknende bakgrunn: Fattig og av lav kaste.

Ifølge avisen Mint, som har skrevet mye om emnet, identifiseres en «heks» gjennom ulike metoder. Personen som mistenker hekseri vil ofte rådføre seg hos en heksedoktor kalt "ojha".

Heksedoktoren risser navn inn i barken på et tre, navnene til de som mistenkes for å være hekser. Navnet som viskes ut av vær og vind blir anklaget for å være heks.

Tortureres

Mange av ofrene blir utstøtt av stammen, landsbyen eller blir torturert. Det finnes eksempler på at kvinner mistenkt for svart magi blir gjengvoldtatt, tvunget til å gå nakne gjennom landsbyer, får tennene brukket eller brystene skåret av.

En indisk shaman skal i 2011 ha tvunget 30 kvinner til å drikke en dose gift for å bevise at de ikke var hekser. Alle kvinnene ble syke, og shamanen ble arrestert.

I enkelte småbyer i India kan overtro og små rykter få dødelige utfall og problemet er størst i stammedominerte områder. I landet står det om heksedrap ukentlig i avisene, men til tross for utbredelsen, blir sakene sjeldent dekket utenfor India.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

Podkast: Krig og fred

SISTE NYTT

Siste nytt